Türkiye'de yol yapım çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliğine yönelik veri analizi ve çözüm önerileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-06-07

Authors

Koçak, Mehmet Melih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İş sağlığı ve güvenliği, çalışma hayatı içerisinde çok önemli bir konudur. Bu konu her sektörü, her işvereni, her çalışanı kısaca çalışma hayatındaki herkesi kapsamaktadır. Özellikle, Türkiye'de inşaat sektörü içerisinde çok fazla ölümle sonuçlanan iş kazası yaşanmaktadır ve bundan dolayı iş sağlığı ve güvenliği konusu inşaat sektörü için büyük önem taşımaktadır. Türkiye'de akademik çalışmalara baktığımız zaman inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusunu inceleyen çok sayıda çalışma bulabiliriz. Ancak, inşaat sektörünün en önemli ayaklarından biri olan karayolları inşaatlarında iş sağlığı ve güvenliği konusunu ele alan akademik çalışmalar bilgimiz dahilinde yoktur. Bundan dolayı, bu çalışmanın amacı karayolları inşaatlarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda farkındalık yaratmaktır. Bu çalışmada karayolları inşaatlarında meydana gelen iş kazalarına dair bazı istatistiki sonuçlar sunulmuş ve iş kazalarının nedenleri araştırılmıştır. Ayrıyeten, iş kazalarını önlemek için alınması gerekli tedbirler ortaya konulmuştur. Ayrıca, iş kazalarının çalışma hayatına vereceği ekonomik zararın kaynaklarına değinilmiştir.
Occupational health and safety is a very important issue in occupational life. This issue comprises all sectors, employers, employees briefly everyone in occupational life. Especially, there is a lot of fatal work-related accident in the construction sector in Turkey. Therefore, occupational health and safety issues are very important for the construction sector. Although, the academic studies in Turkey about examining the issues of occupational health and safety in the construction sector are many, to the best of our knowledge, there is not any academic study addressing the occupational health and safety issues about highways constructions. Therefore, the aim of this study is to raise the awareness of occupational health and safety issues in highways constructions. Some statistical findings about work-related accidents occured in highways constructions in Turkey are provided and the reasons behind those accidents are investigated. Moreover, precautions necessary for preventing those work-related accidents are provided. Furthermore, the sources of economic damages which caused by work-related accidents in occupational life are also mentioned.

Description

Keywords

Yol, Karayolu, İnşaat, İş sağlığı ve güvenliği, İş kazası, Way, Highway, Construction, Occupational health and safety, Work-related accidents

Citation

Koçak, M. M. (2016). Türkiye'de yol yapım çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliğine yönelik veri analizi ve çözüm önerileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.