Kimyasal çektirme işleminin pet esaslı yapay damarların dinamik yorulma davranışına etkisi

Thumbnail Image

Date

2011

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Temel tekstil yapıları olan dokuma ve örme kumaşlar, kardiyak akış esnasında kanın transfer edilmesine yardım eden mekanik özelliklere sahip olmaları nedeniyle yapay damar gref üretiminde kullanılmaktadırlar. Mevcut greflerde çoğu durumda ana malzeme olarak poliester kullanılmaktadır. Bu nedenle, gref performansındaki değişiklikler lif ve/veya iplikteki yapısal farklılıklar nedeniyle olmaktadır. Yapay damarlar dokuma veya örme makinalarında üretildikten sonra çektirme - büzdürme, kıvrım verme ve sterilizasyon gibi işlemlere tabi tutulmaktadırlar. Bu çalışmada farklı lif inceliklerinde aynı lineer yoğunluğa sahip ipliklerle dokunmuş tekstil yüzeylerine kimyasal büzdürme işlemi uygulanmıştır. Ham ve büzdürülmüş tekstil yüzeylerine uygulanan mukavemet ve su geçirgenliği testleri sonucunda malzemelerin genel karakteristikleri elde edilmiştir. Yük kontrollü yorulma cihazıyla ipliklerin ne kadar bir çapsal genleşmeye maruz kalacağı tespit edilmiştir. Bu verilere bağlı olarak, kimyasal büzdürme ile su geçirgenliğinde yapılan iyileşmenin yapay damarların mekanik özelliklerine ve dinamik yorulma davranışına etkisi değerlendirilmiştir.
Vascular grafts are made of basic textile structures such as woven or knitted fabrics because of their vessel like mechanical properties which helps to transfer the blood during cardiac pulse. In many cases polyester is used as a main material. Therefore, differences in performances are due to structures of yarn and fabric. Vascular grafts are compacted, crimped and sterilized after removal from knitting machines or looms. In this study chemical compaction was applied to the polyester fabrics woven with same lineer density yarns in different fiber finenesses. General characteristics of raw and compacted textile structures were determined by tensile and water permeability tests. Dilation of yarns were obtained with a controlled-load fatigue tester. Results were evaluated in order to determine the effect of water permeability improvement by chemical compaction on mechanical properties and fatigue behaviour of vascular grafts.

Description

Keywords

Yapay damar, Poliester, Kimyasal çektirme - büzdürme, Su geçirgenliği, Dinamik yorulma, Vascular graft, Polyester, Chemical compaction, Water permeability, Dynamic fatigue

Citation

Işık, A. F. (2011). Kimyasal çektirme işleminin pet esaslı yapay damarların dinamik yorulma davranışına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.