Publication:
Ekmek ve bazı unlu mamullerde HG-AAS ile selenyum analizi ve karşılaşılan analitik problemler

dc.contributor.advisorİzgi, Belgin
dc.contributor.authorErsoy, Muazzez
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-02-13T12:41:09Z
dc.date.available2020-02-13T12:41:09Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractBu çalışmada, hidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon spektrometrisi (HGAAS) ile ekmek ve unlu mamüllerde selenyum tayini yapılmıştır. Homojen hale getirilen numuneler açık sistem ve mikrodalga sistem çözünürleştirme ile hazırlanmıştır. Uygun çözünürleştirme yöntemi olarak mikrodalga sistem belirlendikten sonra HCl derişimi, NaBH4 derişimi ve taşıyıcı gazın akış hızı vb. değişkenlerin en uygun değerleri deneysel olarak saptanmıştır. Ekmek ve unlu mamullerde bulunabilecek elementler ile HGAAS'de tayin edilebilen elementlerin girişim etkileri de incelenmiştir. HGAAS için gözlenebilme sınırı (LOD) ve gözlenebilme miktarı (LOQ) sırasıyla; 0,53 ?g/mL, 1,78 ?g/mL olarak tespit edildi. Yöntemin doğruluğunun kontrolü için standart referans madde olarak 1567a wheat flour kullanıldı. HGAAS ile yapılan analizlerde selenyum kepekli ekmek çeşitlerinde 0,50-2,10 µg/g, beyaz ekmek çeşitlerinde 0,10-1,25 µg/g, çavdar ekmek çeşitlerinde 0,15-1,45 µg/g, farklı un çeşitlerinde 0,30-1,35 µg/g, mayalarda 0,1-0,6 µg/g, simitte 0,20 µg/g ve açmada 1,84 µg/g olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstractA method has been developed for the determination of selenium in bread and flour products using hydride generation atomic absorption spectrometry (HGAAS). Homogenized samples are prepared by open and microwave wet digestion system. Microwave digestion has been chosen for appropriate wet-digestion procedure. Optimum values of the variables such as HCl and NaBH4 concentration, flow rate of the carrier gas were determined experimentally. The interfering effects of the elements which is possibibly present in bread and flour products and the elements which could be determined by HGAAS were investigated. Limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) were also determined for HGAAS as 0.53 ?g mL-1, 1.78 ?g mL-1, inrespectively. Standard reference materials such as 1567a wheat flour was used to control methods. Selenium concentrations are found 0.50-2.10 µg g-1 in whole wheat bread, 0.10-1.25 µg g-1 in white bread, 0.15-1.45 µg g-1 in rye bread, 0.30-1.35 µg g-1 in different flours, 0.1-0.6 µg g-1 in yeast, 0.20 µg g-1 in simit (ring-shaped bread with sesame ) and 1.84 µg g-1 in acma (savory pastry).
dc.description.sponsorshipBursa Gıda Kontrol ve Merkez Araştırma Enstitüsüne
dc.format.extentX, 52 sayfa
dc.identifier.citationErsoy, M. (2012). Ekmek ve bazı unlu mamullerde HG-AAS ile selenyum analizi ve karşılaşılan analitik problemler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/8834
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.bap2010/25
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSelenyum
dc.subjectEkmek
dc.subjectUnlu mamuller
dc.subjectHidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon spektroskopisi
dc.subjectSelenium
dc.subjectBread
dc.subjectFlour products
dc.subjectHydride generation atomic absorption spectrometry
dc.titleEkmek ve bazı unlu mamullerde HG-AAS ile selenyum analizi ve karşılaşılan analitik problemler
dc.title.alternativeDetermination of selenium in bread and some bakery product by HG-AAS and analytical problems
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
322494.pdf
Size:
1.06 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: