Publication:
Biberlerde (Capsicum annuum L.) NaCl ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarının tuza tolerans üzerine etkileri

dc.contributor.advisorSivritepe, H. Özkan
dc.contributor.authorÇay, Semra
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-06T06:35:12Z
dc.date.available2020-01-06T06:35:12Z
dc.date.issued2005-11-28
dc.description.abstractDemre, Yağ Biberi (28), Kandil Dolma ve Yalova Çarliston biber çeşitlerinde tohumların çimlenmeleri esnasında tuza toleranslarının arttırılması amacıyla, NaCl ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarının kullanım olanakları araştırılmıştır. Her biber çeşidine ait tohumlarda NaCl’ün farklı konsantrasyonları (0, 9, 18, 36 ve 54 dS/m) ile 20°C’de 1, 3 ve 5 gün ozmotik koşullandırma uygulamaları yapılmıştır. Normal çimlenme oranı ve ortalama çimlenme süresi parametrelerine bağlı olarak biber tohumlarında NaCl ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarında en uygun sürenin 3 gün olduğu belirlenmiştir. Daha sonra 0, 18, 36 ve 54 dS/m NaCl ile 20°C’de 3 gün ozmotik koşullandırma uygulamalarına tabi tutulan biber tohumları farklı NaCl konsantrasyonları (0, 4.5, 9, 13.5 ve 18 dS/m) ile çimlendirme testlerine alınmıştır. Ozmotik koşullandırma uygulamalarının dört biber çeşidinde tuza toleransın arttırılması üzerine etkileri; normal çimlenme oranı ve ortalama çimlenme süresi yanında tolerans indeksi ve tolerans oranı parametreleri bazında değerlendirilmiştir. NaCl ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarının biber tohumlarında tuza toleransın arttırılmasında etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca biberlerde ozmotik koşullandırma tekniğinin kullanımında en uygun NaCl dozu, uygulama sıcaklığı ve süresinin; sırasıyla, 18 dS/m, 20°C ve 3 gün olduğu ortaya konmuştur.
dc.description.abstractPossibilities of using NaCl osmoconditioning were investigated to increase salt tolerance of pepper seeds (cvs. Demre, Yağ Biberi (28), Kandil Dolma and Yalova Çarliston) during germination. Osmoconditioning treatments in seeds of each pepper cultivar were conducted for 1, 3 and 5 days at 20°C by the use of various concentrations (0, 9, 18, 36 and 54 dS/m) of NaCl. Optimum period for NaCl osmoconditioning of pepper seeds was determined as 3 days, depending on normal germination rate and mean germination time parameters. Then seeds of each pepper cultivar, wich were subjected to osmoconditioning with 0, 18, 36 and 54 dS/m NaCl for 3 days at 20°C, were taken to germination tests with different NaCl concentrations (0, 4.5, 9, 13.5 and 18 dS/m). The effects of osmoconditioning treatments on increasing salt tolerance in seeds of four pepper cultivars were evaluated on the bases of normal germination rate, mean germination time, tolerance index and tolerance ratio. It was concluded that NaCl osmoconditioning had positive effects on increasing salt tolerance of pepper seeds. It was also concluded that optimum NaCl dose, temperature and period for the use of osmoconditioning technique in pepper seeds were 18 dS/m, 20°C and 3 days, respectively.
dc.format.extent77 sayfa
dc.identifier.citationÇay, S. (2005). Biberlerde (Capsicum annuum L.) NaCl ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarının tuza tolerans üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5095
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectCapsicum annuum L.
dc.subjectNaCl
dc.subjectOzmotik koşullandırma
dc.subjectNormal çimlenme oranı
dc.subjectOrtalama çimlenme süresi
dc.subjectTolerans indeksi
dc.subjectTolerans oranı
dc.subjectOsmoconditioning
dc.subjectNormal germination rate
dc.subjectMean germination time
dc.subjectTolerance index
dc.subjectTolerance ratio
dc.titleBiberlerde (Capsicum annuum L.) NaCl ile yapılan ozmotik koşullandırma uygulamalarının tuza tolerans üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of NaCl osmoconditioning on salt tolerance of peppers (Capsicum annuum L.)
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
198680.pdf
Size:
485.93 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: