2020 Cilt 1 Sayı 2

Recent Submissions

Now showing 1 - 4 of 4
  • ItemOpen Access
    Bursa'da kentsel ve yarı-kentsel bölgelerdeki poliklorlu bifenil konsantrasyonlarının arı ve arı ürünlerinde belirlenmesi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-11-30) Sarı, Mehmet Ferhat; Avcı, Emre; Esen, Fatma; Bursa Uludağ Üniversitesi/Mühendislik Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.; 0000-0001-7114-7286; 0000-0002-0547-2408; 0000-0002-1445-0868
    Bu çalışmada, Bursa’da kentsel ve yarı-kentsel bölgelerdeki arı, polen ve bal örneklerindeki poliklorlu bifenil (PCB) konsantrasyonlarının zamansal ve bölgesel değişimleri ile muhtemel kaynaklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Örnekleme periyodu boyunca arı örneklerindeki toplam 46 PCB (∑46PCB) konsantrasyon seviyeleri kentsel ve yarı-kentsel bölgeler için sırasıyla 135,5±6,5 ng/g ve 126,4±26,5 ng/g olarak belirlenmiştir. Polen örneklerindeki ∑46PCB konsantrasyonları sırasıyla 81,5±23,5 ng/g ve 67,6±27,3 ng/g, bal örneklerinde ise sırasıyla 90,8±19,8 ng/g ve 113,0±46,9 ng/g olarak belirlenmiştir. Elde edilen konsantrasyon seviyeleri, literatürde daha önce yapılmış çalışmalarla benzerlik göstermiştir. Örnekleme bölgelerindeki PCB’lerin kaynakları ile çevresel taşınımlarının belirlenmesinde homolog grup dağılımlarından yararlanılmıştır. Arı örneklerinde 3-CI PCB’ler, polen ve bal örneklerinde ise 5- ve 6-CI PCB’ler baskın homolog gruplardır. Homolog grup dağılımlarına göre, her iki örnekleme bölgesinde de trafik ve endüstriyel faaliyetler PCB’lerin ana kaynaklarını oluşturmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Development of alternative methods for determination of acrylamide and caffeine in coffee samples
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-08-21) Kuruca, Büşra; İzgi, Belgin; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Kimya Bölümü Lisans Öğrencisi.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Kimya Bölümü.; 0000-0002-9177-6992; 0000-0002-1074-3612
    Acrylamide which has gained attention in recent years is a composition resulting from the heat treatment process of foods. By the IARC, it is listed in Group 2A as a possible carcinogenic substance for humans. Caffeine is a nitrogenous natural compound of the alkaloid group, which has crucial physiological effects. There are numerous analytical methods within the literature for acrylamide and caffeine determination. These methods are GC-MS, LC-MS, voltammetry, ion chromatography, FTIR, GC-EDC, LC- MS/MS, and GC-IT/MS. Also, organic molecules could be identified via the complexation with metals. It is well known that the Job Method is determining the formation rate of the complex between metals and organic molecules in a certain mixture. In this project, an alternative method was tried to determine the CA and AA amount in coffee samples. First of all, the metal complexes of CA and AA formed with Cu and Co were determined as 1:1 according to Job's Method by UV-VIS Spectrophotometer. After optimum conditions were set, standard solutions and coffee samples were measured at 252.0 nm (for CA) and 272.0 nm (for AA). Based on the data obtained, the amounts of acrylamide and caffeine were determined in commercial coffee samples.
  • ItemOpen Access
    Elektrikli araç şarj ünitesi için OCCP ile yazılım uygulaması
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-08-21) Gözütok, Recep
    Elektrikli Araçlar tüm dünyada mobilite için yeni standart haline gelmektedir. Bu gelişme ancak şarj istasyonlarının geniş kullanım alanına sahip olması ile mümkündür. Şarj altyapısının yaygınlaştırılmasını ilerletmek için, açık iletişim standartları kilit bir rol oynar: tüm Şarj İstasyonlarını değiştirmeden şarj ağından geçişi mümkün kılmak, yenilikçiliği ve maliyet etkinliğini teşvik etmek ve çok sayıda ve farklı oyuncunun bu yeni sektöre katılmasına izin vermek. Ek olarak, elektrikli araç şarj altyapısı, aktörler, cihazlar ve protokollerden oluşan daha büyük ve hala gelişen bir ekosistem olan Akıllı Şebekenin bir parçasıdır. Bu Akıllı Şebeke ekosisteminde, açık iletişim standartları iki yönlü güç akışları, gerçek zamanlı bilgi alışverişi, talep kontrolü ve eMobilite hizmetleri için temel kolaylaştırıcılardır. Açık Şarj Noktası Protokolü (OCPP), bir Şarj İstasyonu ile Şarj İstasyonu Yönetim Sistemi (CSMS) arasındaki iletişim için endüstri tarafından desteklenen fiili standarttır ve her türlü şarj tekniğini barındıracak şekilde tasarlanmıştır. Bu yazıda, OCPP'nin sunduğu işlevlerin ve elektrikli araç şarj altyapısında nasıl kullanılabileceğinin gözden geçirilmesi amaçlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    On the diagnosis and analysis of an automotive fuel pump noise
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-08-11) Yağcı, Ayhan; Meriç, Cem; Özkan, Aytekin
    This study aims to solve a low-frequency tonal fuel pump noise involving a roller-cell type of fuel pump located inside a metal fuel tank. Firstly, possible noise transmission paths are investigated. Then, the contribution of each component and/or the boundary condition to the fuel pump noise phenomenon is investigated step by step mainly with experimental methods. The effect of the differences in the structural design of the pump, sub-components ve interfaces are tested and analyzed. Finally, the solution alternatives are discussed and the proposed solution is tested and verified through objective NVH tests. It is shown that a 10 dB improvement in noise level can be obtained with the application of the proposed solution.