Dinsel şiddet'in sosyo-politik kaynakları: Taliban örneği

Ahmadi, Akbarshah

Son iki asırda sırasıyla Britanya, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nin işgal ve işgal girişimlerine uğrayan Afganistan, dini, kültürel, ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan büyük kayıplar vermiştir. Bilhassa Sovyetler Birliği işgali, Afgan toplumunun dini yapışım zedeleyerek, Afganların mutedil din anlayışlarım tahrip etmiştir. Böylelikle, anomik, travmatik ve kaotik durumların müvellidi olan işgallerin, Afgan toplumunun dini yapışım oluşturan, ulema, dini akımlar ve "İslamcı" hareket yelpazesinde Taliban gibi şiddet odaklı ekstremist din menşeli yeni bir hareketin neşvünema bulmasına amil olduğu görülmektedir. Bu perspektifle makalemiz, Taliban örneğinden hareketle "dinsel şiddet" olarak ifade edilen şiddetin temelinde dinin değil, toplumdaki sosyo-politik ve ekonomik sorunların yattığım iddia etmektedir.

Bu makale, yazarın "Dini, Tarihi ve Sosyolojik Boyutuyla Taliban Hareketi" başlıklı Yüksek Lisans Tezi (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü 2011) ve 27-29 Mart 2015 tarihleri arasında Bursa'da Kurav tarafından düzenlenen Kur'an ve Toplumsal Bütünleşme Sempozyumunda sunduğu "İşgallerin Dini Yapıya Etkileri: Afganistan Örneği" isimli bildirisinden yararlanarak yazılmışta.

Şiddet, Taliban, Dini hareketler, Afganistan, Afghanistan, Violence, Religious movements

Ahmadi, A. (2017). ''Dinsel şiddet'in sosyo-politik kaynakları: Taliban örneği''. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 26(1), 117-132.