1990

VLDL-K (çok düşük dansiteli lipoprotein-kolesterol) değerleri, TG (trigliserid) değerlerinden Friedewald formülü (TG/5 = VLDL-K) ile hesaplandığında VLDL-K genellikle serumdaki gerçek değerinden daha yüksek, buna bağlı olarak da LDL-K ( düşük dansiteli lipoprotein-kolesterol) gerçektekinden daha düşük bulunmaktadır. LDL-K ateroskleroz (As) risk grubundaki ve hiperlipidemili hastaların tanısında önemli bir faktördür. Bu nedenle Friedwald formülünün VLDL-K ve LDL-K miktar belirtimi de kullanılması sakıncalıdır. VLDL-K ve LDL-K miktar belirtiminde kullanılabilecek daha geçerli yöntemler vardır. Ama bunların kullanımı da olguların durumuna göre değişmektedir.
Using the method of Friedwald et al (VLDL-C = TG/5), VLDL-C (very low density lipoprotein-cholesterol) is usually overestimated in serum and consequently, LDL-C (low density lipoprotein-cholesterol) underestimated. LDL-C is an important factor for the diagnosis of cases who carry atherosclerosis (As) risk and hyperlipidemias. Therefore Friedwald formula is not anymore recommended for the estimation of VLDL-C and LDL-C values. There are better methods than the Friedewald's for the determination of VLDL-C and LDL-C but their use are also limited and varies according to the patient's condition.

Serum TG değerleri, VLDL-K ve LDL-K değerleri, Dansileli lipoprotein-kolesterol, Friedwald formülü, Serum TG values, Densified lipoprotein-cholesterol

Güler, A. H. (1990). ''Serum TG değerlerinden VLDL-K ve LDL-K değerlerinin belirlenmesinde dikkat edilmesi gerekli noktalar''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(2), 375-380.