Kemik metastazlarının ağrı palyasyonunda stronsiyum-89 tedavisi

1997

Kemik metastazları olan hastalarda ağrının tedavisi önemli bir klinik sorundur. Kemikte yerleşen bir radyofarmasötik olan stronsiyum-89 klinik olarak önemli kemik ağrılarının palyatif tedavisinde kullanılmıştır. Hematolojik toksisite kabul edilebilir düzeydedir ve mükemmel klinik cevaplar gözlenmiştir. Sistemik ve hematolojik yan etkilerinin daha az olması yanında tedavi sonuçları ekstral ışın tedavisine yakındır. Stronsiyum-89 tedavisi, hormonal tedaviye cevap vermeyen kemik metastazlı prostat kanserli ve ilerlemiş meme kanserli hastaların kemik ağrılarında endikedir. Nükleer tıp uygulamalarında ağrılı kemik metastazlarının stronsiyum-89 ile tedavisi yakında yaygın hale gelecektir.
management of bone pain in patients with multiple osseous metastases is a significant clinical problem. Strontium-89. a - bone-seeking radiopharmaceutical, has been used as palliative treatment for patients with clinically significant bone pain. Excellent clinical responses with acceptable hematological toxicity have been absorbed. The clinical results compete with those of external beam radiation theraphy, with fewer systemic and hematological side effects. Strontium-89 thraphy.

Radyonüklid tedavi, Stronsiyum-89, Radionuclid therapy, Strontinum-89

Alper, E. (1997). ''Kemik metastazlarının ağrı palyasyonunda stronsiyum-89 tedavisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3), 67-69.