Dindarlığı etkileyen faktörler

Tıpkı din gibi dindarlığı tanımlamak kolay görünmüyor. Ancak içeriden-dışarıdan, teolojik ya da sosyolojik ve psikolojik açıdan bakmaya bağlı olarak farklı dindarlık tanımlamaları yapılabilir. Yine de bir kimsenin dindar olduğunun vurgulanması, onun genel olarak dini içselleütirdiği; dinî emir, tavsiye ve yasaklara uygun davranış sergilediği anlamına gelir. Öznel bir tecrübe olan dindarlık; aile sosyalleştirmesi, cinselliğe bakış, cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, coğrafi bölge, kırsal-kent hayatı ve sosyoekonomik statü gibi olgusal ve sosyal çeşitli faktörler tarafından etkilenmektedir.
It does not seem easily to define religiosity just like religion. After all, in terms of inner-outer, theological or sociological and psychological, it may be done different religiosity descriptions. Religiosity which is subjective experience, is influenced by family socialization, viewing sexuality, gender, marital status, age, education, social geography, life of rural-urban dweller and sociaeconomic status, etc.

Dindarlık, Tecrübe, Cinsiyet, Sosyo-ekonomik durum, Religiosity, Experience, Gender, Socia-ekonomic status

Kurt, A. (2009). "Dindarlığı etkileyen faktörler". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 1-26.