Alternatif bütçeleme yaklaşımları

1986

Bütçe; herhangi bir örgütle bir yıl ve ya daha kısa bir zaman aralığında kaynakların elde edileceği ve yatırılacağı y erleri belirten sayısal bir plandır. Bütçeler planlama, başarı değerleme, faaliyetleri koordine etme, haberleşme ve koordinasyon sağlama gibi fonksiyonların yerine getirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenir. Geleneksel olarak hazırlanan bir bütçe büyük ölçüde geçmiş yıl verilerine dayandırılır. Bu süreç içinde bazı eksiklikler ortaya çıkmakta ve bunu tamamlayıcı bazı yeni teknikler ileri sürülmektedir. Bunların başlıcaları: Planlama, programlama ve bütçeleme sistemi; destek bütçeleme; başarı denetimi ve günbatımı kavramları; sıfır tabanlı bütçeleme olarak belirtile bilir. Ancak bu tekniklerin de kendilerine özgü sınırları ve uygulama zorlukları bulunmaktadır.
A budget is the quantitative expressian of a plan. Budgets are designed to carry out a variety of functions: planning, evaluating performance, coordinating activities, implementing plans, communicating and motivating. Conventionally, the budgeting process begins with the previous year budget. This process causes some troubles. There are some new budgeting approches such as Planning, Programming and Budgeting System; Performance Auditing and Sunset Concepts; Zero-Base Budgeting, developed to overcome these troubles. But these new techniques have also some limitations and difficulties of application.

Alternatif bütçeleme, Bütçe, Bütçeleme yaklaşımları, Alternative budgeting, Budgeting approaches, Budget

Lazol, İ. (1986). "Alternatif bütçeleme yaklaşımları". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 77-83.