Periferik arter anevrizmaları

1984

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Kliniğinde periferik arter anevrizması olan 22 olgu, 1977 ve 1984 yılları arasında 7 yıllık sürede arda dönük bir çalışma ile izlendi. On Üç olguda gerçek anevrizma tespit edildi (% 41). Anevrizmalar en sıklıkla femoral arterlerde saptandı. Tüm olgular % 35 de beraberinde kardiyovasküler hastalık ve hipertansiyon bulundu. Periferik arter anevrizmaları çok ciddi yan etkileri olabileceğinden tanımlandıktan hemen sonra ameliyat edilmelidir gerekmektedir.
We have reviewed 22 cases who had peripheral arterial aneurysms at the Thoracic and Cardiovascular Clinic, Medical Faculty of Uludağ University between the years 1977 to 1984. Thirteen cases were true aneurysms (% 59) and nine cases were false aneurysms (% 41). They were found most frequently on the femoral arteries. Thirty-five percent of all cases had associated cardiovascular diseases and hypertension. The seriousness of their complications demand that peripheral arterial aneurysms must be operated when diagnosed.

Periferik arter, Anevrizmaları, Aneurysms, Peripheral artery

Özcan, F. vd. (1985). ''Periferik arter anevrizmaları''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 12(1-2-3), 1-8.