1989

Pilonidal sinüs genelde ciddi sorunlara yol açmamakla birlikte tedavisinde cerrah ve hasta için birçok güçlükler yaratmaktadır. Prospektif olarak başlatılan bu çalışmada 1985-89 yılları arasında Etimesgut Hava Hastanesi ve Okmeydanı SSK Hastanesinde yatırılıp ameliyat edilen 76 hasta incelendi. Olguların yarısına Z Plasti yöntemi diğer yarısına ise marsüpiyalizasyon uygulandı. Olguların post op. yatış süreleri, komplikasyonları ve nüks oranlarını karşılaştırılarak iki yöntem irdelendi. Sonuçta Z-Piasti yönteminin hastanede kalış süresini kısalttığı düşük nüks oranı ve morbiditesi ile hastaya ve sağlık kuruluşuna daha az yük getirdiği kanısına varıldı.
In this report, a comperative study between Z-plasty and marsupialization in the treatment of pilonidal sinuses is presented. Our clinical study is a prospective study of 76 operated patients with pilonidal sinuses. The cases were estimated according to the wound healing time, complications the period spent in hospital and recurrence. As a result, we decided that the Z-plasty method has better results than marsupialization.

Pilonidal sinus, Z-Plasti, Marsüpializasyon, Marsupialization, Z-Plastic

Aren, vd. (1989). ''Pilonidal sinus'un tedavisinde Z-Plasti ile marsüpializasyon yöntemlerinin karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 16(3), 457-460.