Rektumda yabancı cisimler

1986

1985 yılı içerisinde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı'nda rektumda yabancı cisim saptanan üç olgu tedavi edildi. Hastalar 52, 56 ve 74 yaşlarında homoseksüel erkeklerdi. Hastalar anal erotisizim amacı ile rektuma soktukları yabancı cisimleri (çay bardağı, fallus benzeri tahta, mısır sapı) kendi çabaları ile çıkaramayınca 1-14 saat içinde Acil Cerrahi Polikliniğine başvurmuşlardı. Yabancı cisimler I. ve III. olgularda cerrahi girişimle, II. olguda ise genel anestezi altında cerrahi olmayan girişimle çıkarıldı. Rektumdaki yabancı cisimlerin kökeni ve çıkarılma yöntemleri ile komplikasyonları literatür verileri ışığı altında gözden geçirildi.
Three cases with foreign bodies lodged in the rectum were treated at the Uludağ University Medical Faculty Surgical Department, in 1985. Patients were homosexual males and 52, 56, 74 years old, respectively. Patients had applied to emergency service when they could not remove foreign bodies (glass, fallus like-wood, maize·stem) by themselves. Foreign bodies were removed by non surgical (case ll) and surgical intervention (case I, lll). In this article, origin of foreign bodies in the rectum and removing methods and complications were discussed after reviewing the available literrıture data.

Ulusal Cerrahi Kongresi '86 (Uluslararası katkı ile) 1-3 Mayıs 1986 'da bildiri özet kitabında yayınlandı.

Rektumda yabancı cisimler, Homoseksüel, Anal erotisizim, Acil cerrahi, Genel anestezi

Zorluoğlu, A. vd. (1986). ''Rektumda yabancı cisimler''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 71-74.