Erbaş, Daisy Gülçin
Demir, Betül

Bursa Uludağ Üniversitesi

In today's business world, businesses realized that qualified human resources are key factors for the survival and competitiveness of organizations. For this reason, organizations started to focus on career planning and talent management activities in order to ensure the continuity of qualified human resources in the institutions and to benefit from talented employees’ qualifications to get the highest efficiency. This study focused on career planning and talent management in human resources management in an international company which operates in the automative supplier industry. Based on the theories in the literature, researchers aimed to find out effectiveness of talent management concept application for an international automotive company. The purpose of this study was to analyze the talent management process in the selected automotive company and to determine whether or not apply talent management concept. This research also aimed to find gap in the application of talent management application. The investigators collected the data by interviews with management who were in charge of application of talent management process. Based on this study’s findings various improvement suggestions were made in the points that should be developed in order to get more efficiency from talent management in career planning process.
Günümüz iş dünyasında işletmeler, nitelikli insan kaynağının örgütlerin varlığını sürdürebilmesi ve rekabet edebilmesi için kilit faktör olduğunun farkına varmışlardır. Bu sebeple nitelikli insan kaynağının kurumlardaki sürekliliğini sağlamak ve niteliklerinden en yüksek verimi alacak şekilde faydalanmak için insan kaynağı yönetimi kapsamında kariyer planlama ve yetenek yönetimi çalışmalarına ağırlık vermeye başlamışlardır. Özellikle teknolojinin ve rekabet derecesinin yüksek olduğu otomotiv yan sanayi sektöründe insan kaynağını elde tutmak için insan kaynakları yönetiminde kariyer yönetiminin ana başlığı altında her geçen gün yeni uygulamalar yapılmaktadır. Bu proje çalışmasında kurumlarda insan kaynakları yönetiminde kariyer planlama ve yetenek yönetimi ile ilgili literatür taraması yapılmış ve Bursa’da otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren uluslararası bir firmanın kariyer planlama sürecinde yetenek yönetimi adı altında yaptığı uygulamalar incelenerek firmanın mevcut durumu analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise işletmenin kariyer planlama sürecinde yetenek yönetiminden daha fazla verim elde edebilmesi için geliştirilmesi gereken noktalarda çeşitli iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur.

Career, Automotive supplier industry, Career planning, Talent management, Human resources management, Kariyer, Otomotiv yan sanayi, Kariyer planlama, Yetenek, Yetenek yönetimi

Erbaş, D. G. vd. (2020). "Talent management and career planning alignment: A model from an automotive factory". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 39(2), 1-26.