2003

Apel, Karl Otto
Ketenci, Taşkıner

Bayanlar ve Baylar, Bildirimin başlığında ortaya atılan soruyu yanıtlamayı deneyerek toplantımızın başlığı olan "L'universel et l'Europe" ("Evrensellik ve Avrupa") konusuna bir katkıda bulunmak istiyorum. Ama, bu konu ile sunmayı düşündüğüm bildiri arasında nasıl bir içsel bağlantı olabilir? Aranan yanıta ilişkin açık bir ipucunu "L'universel" ["Evrensel"] sözcüğü veriyor. Eski ulus devletleri ve onların "raison d'etat"ı [varlık nedeni] açısından Avrupa kendi kendine evrensel olmanın örneği olarak görülebilir. Bu anlaşılabilir bir şey gibi görünüyor. Çünkü Avrupa, kültürel bir birlik olarak, kendini Avrupalı devletlere antik çağdan beri "Hümanizma" denilen şeyin bütün rönesanslardaki "doğal hukuk", "insan onuru" ve "insan hakları" geleneği gibi evrensel geçerli normlar ve değerler anlamında bir düşünce geleneği biçiminde sunuyor. Fakat Avrupa, bu anlamda gerçekten de Universelle (Evrensel) olmanın kendisi değildir.

Evrensel, Etik, Misyon, Avrupa kültürü

Apel, K. O. (2003). ''Bugün evrensel bir etiğe gereksinim duyuyor muyuz? Yoksa bu [etik] yalnızca Avrupa merkezli bir güç ideolojisi mi?''. çev. Taşkıner Ketenci. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 2, 36-44.