Mevlevîliğin Bursa’daki izleri

Bu çalışmada XV. yüzyıldan itibaren Bursa’da oluşmaya başlayan Mevlevî kültürü ile farklı semtlerde kurulan Mevlevî tekkeleri ele alınmıştır. Bunlar arasında özellikle Ahmed Cunûnî Dede tarafından Pınarbaşı semtinde kurulan ve tekkelerin kapatılmasına kadar varlığını sürdüren âsitâne, postnişînleri, vakfiyeleri, günümüze kadar ulaşmış olan kabir taşları ve kaynaklarda Mevlevî dervişi olarak tanıtılan kişiler hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır.
Mawlawî culture and tekkes, which had began to come into being in Bursa after 15th century, played a considerable role in the city. This paper, in general, deals with these tekkes and particularly Pınarbaşı Tekke which was founded by Ahmed Cunûnî Dede (d.1030/1621) and lived until closing down of the tekkes, and its sheikhs, and the wakqfs, and the extant tomb stones, and the dervishes who were presented as Mawlawîs in sources.

Atıf alanında belirtilen sayfa numaraları derginin basılı halinden alınmıştır.

Bursa Mevlevihanesi, Mezar taşları, Mevlevî dervişler, Bursa Mawlawihane, Tomb stones, Mawlawî dervishes

Tek, A. (2006). "Mevlevîliğin Bursa’daki izleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(2), 265-292.