Perfore apendisitli çocuklarda yara kapatılması

1998

Apendektomi sonrası yara problemleri halen en önemli morbidite sebebi olmayı sürdürmektedir. Perforeapendsitli çocuklarda yara kapatılması konusunda tartışmalar devam etmektedir. Eksplorasyon esnasında apendiksin perlore olduğu takdirde yaranın kontamine olduğu ve atılan her dikişin enfeksiyon olasılığı arttıracağı kabul edilir. Bu çalışmanın amacı çocukluk çağı perfore apandisitlerde uyguladığımız primer yara kapatılması PYK ve geç primer yara kapatılması GPYK yöntemlerinin karın içi yara yeri ile ilgili komplikasyonlar ve hastanede kalış süresi açısından karşılaştırılmıştır. 1988-1997 yılları arasındaki kliniğimizde tedavi edilen 110 perfore apandisit olgunun kayıtları değerlendirilmiştir. PYK grubundaki % 16.2 komplikasyon gelişirken GPYK grubunda 5 17. Komplikasyonu görülmüştür p/0.05 Batın duvarı ile ilgili komplikasyonların incelenmesinde PYK grubunda % 6.9 GPYK grubundaki % 13.4 0.05 PYK grubundaki hastaların ortalaması HKS 6.9 gün iken GPYK Grubundaki hastalarda bu süre 9.1- 4.7 gün olarak saptanmıştır 0.05 Bizim serimizdeki perfore apendisitli olgularda PYK yöntemi Gpyk yöntemine göre daha az komplikasyona sebebiyet veren ve hastanede kalış süresini kısaltan bir yöntem olarak bulunmuştur.
Wound related problems remain the most common source of morbidity of appendectomy. There still remains controversy cancelling road closure in children with perforated appendicitis. If the appendix found to be formatted the operative wound immediately becomes contaminated and consequently. To suture it closed is to im site injection. Thill's undertaken to compare the complication rates and length of hospital stay in the paediatric population lolling primm wod closure (PWC and delayed primary wound closure (DPWC) in peljorared appendicitis. We studied the clinical course of children consecutively admitted with appendicitis in clinic jiom 1988 to 1997 The total complication rates in PWC and DPWC groups were 16.2% and 17.9% per the (p> 0.05). Tlıe wound related complication rates in PWC and DPWC groups were 6.9% and 13.4% especie (p< 0.05). Mean length of hospital stays in PWC and DPWC groups were 6.9:t3.5 and 9.1 4.7 days respectively (p< 0.05). We concluded that, PWC is more advantageous than DPWC in complication rate and shortens hospital stay in children with perforated appendicitis.

Perfore appcndisit, Yara kapatılması, Perforated appendicitis, Wound closure

Kılıç, N. vd. (1998). ''Perfore apendisitli çocuklarda yara kapatılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 25(1-2-3), 41-43.