2008-01-04

Efe, Mehmet
Koparan, Şenay
Şenışık, Yalçın

Bu çalışmada, 14-16 yaş grubu bireylerde voleybol çalışmalarının sosyal yetkinlik beklentisi ve atılganlık üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmada deney ve kontrol grupları için 20’şer erkek öğrenci oluşturulmuştur. Deney grubu haftada iki gün 36 hafta (9 ay) branşa özgü temel voleybol çalışmalarına alınmıştır. Kontrol grubundaki 20 öğrenci herhangi bir antrenman programına katılmamıştır. Belirlenen deney ve kontrol grubuna kişisel bilgi formu, Sosyal Yetkinlik Beklentisi Ölçeği ve Rathus Atılganlık Envanteri çalışmalara başlamadan önce ekim ayı başında ön test olarak verilmiş, ardından ara takip testi mart ayı başında gerçekleştirilmiş ve son test ise Haziran ayı sonunda yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 13.0 istatistik programında test edilmiştir. Sonuç olarak, 9 ay boyunca uygulanan branşa özgü temel voleybol çalışmalarının, 14-16 yaş grubu bireylerin Sosyal Yetkinlik Beklentisi ve Atılganlık düzeylerini arttırmada olumlu etken olduğu tespit edilmiştir.
In this study, a research was made regarding effect of volleyball training on the social self-efficacy expectation and the assertiveness in the individual group of 14-16 years of age. For experiment and control groups constituted per 20 boys. Experimental groups were taken to fundamental volleyball trainings especially pertinent with their branches twice a week for 36 weeks (9 months). 20 students in the control group was not subjected to any training programme. Individual Inquiry, Social Self-Efficacy Expectation Scale and Rathus Assertiveness Inventory were delivered with appointed experimental and control groups as pre-test at the beginning of October prior to training start, and there after, follow up test was delivered at the beginning of march and the last-test was made at the end of june. Obtained datas were tested on S.P.S.S. 13.0 statistic programme. Consequentially, basic volleyball trainings pertinent with branches applied during 9 months was a positive factor increasing level of Social SelfEfficacy Expectation and Assertiveness individuals of 14-16 years of age.

Sosyal yetkinlik beklentisi, Atılganlık, Voleybol, Social self-efficacy expectation, Assertiveness, Volleyball

Efe, M. vd. (2008). "14-16 yaş grubu erkeklerde voleybol çalışmalarının sosyal yetkinlik beklentisi ve atılganlık üzerine etkisi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(1), 69-77.