1997

Bu araştırma Bursa ve yöresinde yarı kurak iklim koşulları altında, kireç taşları üzerinde üç farklı teras düzeyinde oluşmuş olan Kırmızı Akdeniz topraklarının genesisi ve sınıflandırmasının belirlenmesi için yapılmıştır. Toprakların fiziksel, kimyasal ve morfolojik özellikleri incelenmiş ve bu toprak profillerinin FAO/Unesco (1974). Fitz Patrick (1988) ve USDA Toprak Taksonomisine (1975) göre sınıflandırmaları yapılmıştır. Topraklar derinlikle artan yüksek kil içeriği gösterirler. Bunların oluşmasında rol oynayan dominant faktör periyodik dekalsifikasyondur.
This research was carried out to determine genesis and classification of the Red Mediterranean soils were formed on limestone and located on three different terrace levels under semi-arid elimale in Bursa and its surroundings. The physical, chemical and morphological features were examined and these soil profiles were classified according to the systems of FAO Unesco (1974), FitzPatrick (1988), and USDA Soil Taxonomy (1975). The soils are shown high clay contents increasing with depth. The dominant soil formation process has been periodic decalcification.

Terra-Rossa, Huvisols toprak genesisi, Luvisols, Taksonomi, Soil genesis, Taxonomy

Aydınalp, C. (1997). Bursa ovasında üç farklı teras düzeyinde oluşmuş kırmızı Akdeniz topraklarının (terra-rossa) genesisi ve sınıflandırılması''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 31-41.