UTP’nin Raw 264.7 hücre hattında canlılık üzerine etkileri

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Makrofajlar immün sistemin önemli hücreleridir ve eksiklikleri ya da disfonksiyonları vücutta ciddi hastalıklara yol açar. Bir pirimidin nükleotidi olan üridin-5’-trifosfat’ın (UTP) makrofajlar için bir sinyal molekülü gibi davrandığı bilinmektedir. Ancak UTP’nin makrofaj canlılığı ya da proliferasyonu üzerine etkileri henüz araştırılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmada farklı konsantrasyonlarda (1, 10 ve 100 µM) uygulanan UTP’nin RAW 264.7 fare makrofaj hücrelerinin canlılığı üzerine etkileri farklı zaman noktalarında MTT [3-(4,5-dimetiltiazol-2- il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür] testi kullanılmak suretiyle incelenmiştir. UTP uygulandıktan 24 ya da 48 saat sonra hücre canlılığında kontrole göre herhangi bir fark gözlenmezken, 10 µM konsantrasyonda uygulanan UTP’nin 72 saat sonra hücre canlılığını kontrole göre %27,7 oranında (p<0,001) artırdığı tespit edilmiştir. İlginç olarak 100 µM konsantrasyonda uygulanan UTP aynı zaman aralığında hücre canlılığını kontrole göre anlamlı (p<0,05) olarak azaltmıştır. Bulgularımız UTP’nin makrofaj canlılığını doza ve zamana bağlı olarak artırdığını ancak yüksek konsantrasyonda toksik etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla elde ettiğimiz veriler, doğru dozda uygulanan UTP’nin dokularda makrofaj hücre metabolizmasını ya da proliferasyonunu artırarak immün sistem fonksiyonlarına katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
Macrophages are important cells of immune system and their deficiency or dysfunction lead to severe diseases. Uridine-5’-triphosphate, a pyrimidine nucleotide, is known to behave as a signaling molecule for macrophages. However, the effect of UTP on macrophage viability or proliferation is yet to be researched. Therefore, we investigated the effects of different concentrations (1, 10 and 100 µM) of UTP on RAW 264.7 mouse macrophage cell viability at different time points using MTT [(3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyl tetrazolium bromide)] assay. We found that while there was no difference among groups at 24 or 48 hours following UTP administration, cell viability was enhanced by 27,7% (p<0,001) compared to controls at 72 hours after 10 µM UTP administration. Interestingly, UTP at 100 µM concentration decreased cell viability significantly (p<0,05) compared to controls. Our findings reveal that UTP enhances macrophage viability in a dose- and time-dependent manner while higher concentrations provide toxic effects. Hence the present data suggest that UTP administered at appropriate concentrations may contribute to immune system functions through enhancing macrophage cell metabolism or proliferation in tissues.

Anahtar kelimeler

UTP, RAW 264.7, Makrofaj, Canlılık, MTT, Macrophage, Viability

Alıntı

Ermiş, E. vd. (2022). ''UTP’nin Raw 264.7 hücre hattında canlılık üzerine etkileri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 48(2), 255-260.