1987

Mert, Nihat

In this study, relationship between serum a -amylase levels and live weight gains in beef cattle was performed one year old. 13 Brown male cattle were used as research material. Study had last for four months. There was no relationship between live weight gain differences at the beginning and end of feeding period and serum a - amylase levels as we defined low and high. But beef cattle with high a -amylase level had 7.09 kg more live weight gain than the low one. This amount is economically important.
Bu çalışma, besi sığırlarında canlı ağırlık artışı ile serum a - amilaz düzeyleri arasındaki ilişkiyi açıklamak için yapılmıştır. Araştırmada 1 yaşlı 13 esmer ırkı erkek dana kullanılmış olup, araştırma 4 ay sürmüştür. Besi başlangıç ve besi sonu canlı ağırlık artışları arasındaki fark ile yüksek ve düşük olarak tanımladığımız serum a - amilaz düzeyleri arasında önemli bir ilişki bulunamamıştır. Yalnız, yüksek a - amilaz düzeyine sahip olan danalar 7,09 kg.lık fazla bir kilo kazancına sahip olmuşlardır. Bu rakam ekonomik olarak önemlidir.

Beef cattle, Live weight gain, Serum amylase levels, Sığır, Canlı kilo alımı, Serum amilaz seviyeleri

Mert, N. vd. (1987). ''Besi sığırlarında serum a- amilaz düzeyleri ile canlı ağırlık artışı arasındaki ilişkiler''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3), 195-198.