Tarımsal uygulamaların su kirliliği üzerine etkileri

1997

Son yıllarda hızlanan nüfus artışı ve buna karşı azalan tarım toprakları nedeniyle birim alandan alacak ürün miktarının artması amacıyla gübreleme, ilaçlama ve sulama gibi kültürel önlemler uygulanmaktadır. Ancak bu kültürel önlemler kontrollü ve bilinçli bir şekilde uygulanmadığı durumda önemli ölçüde su kirliliğine yol açabilmektedir. Kimyasal gübreler içerisinde özellikle azotlu gübreler topraktan yıkanmaları sonucu yer altı ve içme sularına karışarak, fosforlu gübreler ise ötröfikasyon olayını meydana getirerek su kirliliğine neden olmaktadır. Tarımsal ilaçlar (pestisitler) da çok fazla miktarlarda kullanıldıklarında içme sularına karışır insan vücuduna ulaşmakta, kimi hastalık ve ölümlere yol açabilmektedir.
In recent years, more and more management practices such as fertilization, irrigation and chemical disinfection have been applied in order to increase the yield taken from per unit land due to faster increase of population in contrast to decrease of the agricultural lands. However, when these management practices were not applied under controlled conditions and consciously, they can cause a significant amount of water pollution. Among the chemical fertilizers, phosphorus and especially nitrogen, contaminate drinking and groundwater as a result of eutrophication and leaching from the soil respectively. In addition, water are also polluted by excessively used chemical pesticides which are able to lead to some diseases and death, when they reach the human body by contaminated drinking water.

Su kirliliği, Gübreleme, Sulama, İlaçlama, Pollution, Water, Irrigation, Fertilization, Disingection

Özgüven, N. Ç. ve Katkat, A. V. (1997). ''Tarımsal uygulamaların su kirliliği üzerine etkileri''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 165-177.