Kraniotomi kemik fleplerinin skalp altında saklanması

1987

Çeşitli nedenlerle yapılan kraniotomilerde bazen beyin ödemi kemik flebin tekrar yerine konulmasında zorluk doğurmakta ve kemik flepler çeşitli yöntemlerle korunarak daha sonra tekrar yerine konulmaktadır veya kemik flep çıkarılarak daha sonra değişik materyallerle kranioplasti uygulanmaktadır. Bu konuda kliniğimizde Mayıs-Aralık 1986 tarihleri arasında 31 olguda beyin ödemi nedeni ile kraniotomi sonrası yerine konulamayan kemik flepler subgaleal diseksiyonla skalp altında saklanmış, beyin ödemi kalktığında kranium defekti skalp altında saklanan kemik fleple kapatılmıştır.
In same cases of craniotomies, performed for various reasons, difficulties are experienced in replacing the bone flaps due to brain swelling and these are tried to be kept sterile by various methods described in the literature, in order to be replaced later on, however in most cases unsuccessfully or cranioplasty is performed with various materials after the complete removal of the bone flap. A new technique is developed in our clinic which allows the bone flaps to be preserved under scalp until brain swelling is resolved and to be successfully replaced without causing any side effects or infection and with good cosmetic results which has been successfully employed in 31 such cases between May and December 1986.

Kraniotomi, Kemik flepleri, Skalp, Scalp, Craniotomy, Bone flaps

Korfalı, E. vd. (1987). ''Kraniotomi kemik fleplerinin skalp altında saklanması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 14(1), 21-25.