‘Dasein'ın ‘das man’ olmaklığının gündelik halleri üzerine bir yaşam yorumu

dc.contributor.authorÇetin, Rahime
dc.date.accessioned2024-01-04T10:40:29Z
dc.date.available2024-01-04T10:40:29Z
dc.date.issued2023-09-24
dc.description.abstract20. yüzyılda yaşamış Alman filozof Martin Heidegger, kendi özgün diliyle ve düşüncesiyle oluşturduğu felsefi düşüncelerini açıklamaya çalıştığı en temel eseri denilebilecek Varlık ve Zaman’da (Sein und Zeit) varlık sorusunun günümüzde artık unutulduğu düşüncesinden hareketle varlığın anlamına ilişkin sorunun yeniden sorulması gerektiğine işaret ederek, öncelikle bu sorunun açığa çıkartılması girişiminde bulunmaktadır. Heidegger felsefesinde, varlığın anlamına ilişkin sorunun açığa çıkarılmasında en belirleyici ve en önemli nokta, Dasein’ın analiz edilmesi olsa gerek. Bu çalışmanın amacı, Dasein’ın temel ontolojik analizine bağlı olarak onun hergünkü varlığının varlık minvallerini karakterize eden; boş konuşma, merak ve belirsizlik fenomenlerini açıklamaya çalışmaktır. Buna bağlı olarak da bu fenomenlerin belirgin kıldığı Dasein’ın ‘düşüşü’ ve ‘fırlatılmışlığı’ denilen hergünkü varlığın temel bir türü ele alınacaktır.
dc.description.abstractThe 20th century German philosopher Martin Heidegger, who believes that the question of being is forgotten, states that we should ask what being means again and therefore attempts to uncover this question in his principal work Being and Time (Sein und Zeit) where he tries to explain his philosophical ideas he constructed in his own unique style and thoughts. The key to uncovering the question of what being means in Heidegger’s philosophy must be analyzing Dasein. The aim of this study is to try to explain the phenomena of idle talk, curiosity and ambiguity which characterize the kinds of Being of the everydayness of Dasein regarding Heidegger’s fundamental ontological analysis. Accordingly, this study deals with a basic kind of Being which belongs to everydayness and is called ‘falling’ and ‘thrownness’ of Dasein which is determined by these phenomena.
dc.identifier.citationÇetin, R. (2023). ''‘Dasein'ın ‘das man’ olmaklığının gündelik halleri üzerine bir yaşam yorumu''. Kaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 22(2), 660-682.
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.20981/kaygi.1273672
dc.identifier.endpage682
dc.identifier.issn2645-8950
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage660
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3046270
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/kaygi/issue/79975/1273672
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/38738
dc.identifier.volume22
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalKaygı. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.subjectDasein
dc.subjectDas man (onlar/herkes)
dc.subjectHergünkülük
dc.subjectBoş konuşma
dc.subjectMerak
dc.subjectBelirsizlik
dc.subjectDüşüş ve fırlatılmışlık
dc.subjectDas Man (the they)
dc.subjectEverydayness
dc.subjectIdle talk
dc.subjectCuriosity
dc.subjectAmbiguity
dc.subjectFalling and thrownness.
dc.title‘Dasein'ın ‘das man’ olmaklığının gündelik halleri üzerine bir yaşam yorumu
dc.title.alternativeRemarks on life: The everydayness of ‘dasein’ As ‘das man’
dc.typeArticle

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
22_2_6.pdf
Size:
395.32 KB
Format:
Adobe Portable Document Format