2022-09-19

Pulat, Çağla Deniz

Bursa Uludağ Üniversitesi

Very few studies have been conducted to investigate the role of web tools that teach English vocabulary via subtitles and American Sign Language to deaf or hard-of-hearing (DHH) individuals. The present research is conducted among 27 DHH participants to investigate the role of a web tool that is specifically designed for DHH individuals and utilizes American Sign Language (ASL) and subtitles as teaching tools. Designed as a pretest-postest mixed method study both quantitative and qualitative data were collected to identify the vocabulary gains of the participants. Data collection tools constituted a pretest and a posttest quizzes (21 quizzes in total) and interviews with the participants. The results of the quantitative part indicated a significant difference on the pretest and posttest in terms of success rate of the participants. The research also compared genders however, no significant difference was found even though females were found to have a slightly more success rate. Finally, the results of the qualitative part revealed various opinions in relation the attractiveness of the quizzes, number of questions and flexibility of the videos in terms of time and space, and the lack of interactiveness on the website.
İşitme engelli veya işitme güçlüğü çeken bireylere altyazılar ve Amerikan İşaret Dili aracılığıyla İngilizce kelime öğreten web araçlarının rolünü araştırmak için çok az çalışma yapılmıştır. Bu araştırma, işitme engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış ve öğretim aracı olarak Amerikan İşaret Dili ve altyazıları kullanan bir web aracının rolünü araştırmak için 27 işitme engelli katılımcı arasında yürütülmüştür. Öntest-sontest karma yöntem çalışması olarak tasarlanan, katılımcıların kelime kazanımlarını belirlemek için hem nicel hem de nitel veriler toplanmıştır. Veri toplama araçları, bir ön test ve bir son test (toplam 21 sınav) ve katılımcılarla yapılan görüşmelerden oluşmaktadır. Nicel bölümün sonuçları, katılımcıların başarı oranı açısından ön test ve son testte anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Araştırma ayrıca cinsiyetleri de karşılaştırmıştır, ancak kadınların biraz daha fazla başarı oranına sahip olduğu tespit edilse de anlamlı bir fark bulunamamıştır. Son olarak, nitel bölümün sonuçları, kısa sınavların soru sayısı, videoların zaman ve mekan açısından esnekliği ve web sitesinde etkileşimin olmaması gibi çeşitli görüşleri ortaya çıkarmıştır.

American sign language, ASL, Deaf, Deaf and hard of hearing, DHH, EFL teaching for the subtitles, English vocabulary, Technology, Website, Amerikan işaret dili, Altyazılar, İngilizce kelime bilgisi, İnternet sitesi, Sağırlar için İngilizce yabancı dil eğitimi, Sağır, Sağır ve işitme yetersizliği, Teknoloji

Pulat, Ç. D. (2022). The effect of computer assisted foreign language learning via American sign language on vocabulary learning of individuals with hearing impairment. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.