Tarla bitkilerinde soğuğa dayanıklılık mekanizması ve dayanıklılık ıslahı

1992

Tarımda bitkisel üretimi sınırlayan en önemli faktörlerden birisi de sıcaklıktır. Sıcaklık stresi düşük ve yüksek olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Bitkilerde düşük sıcaklık stresi üşüme ve donma zararı şeklinde ortaya çıkmaktadır. Değişik tarla bitkileri ile yapılan çalışmalarda soğuğa dayanım ile morfolojik özellikler, kimyasal kompozisyon (N, P, K ile Şeker-Nişasta Oranları), osmotik potansiyel, büyümeyi düzenleyici maddeler arasında önemli ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Bugün bitkilerde soğuğa dayanımın genetik olarak kontrol edilen biyokimyasal bir kompleks olduğu birçok araştırmacı tarafından kabul edilmektedir.
One of the most important factors restricting the agricultural production is temperature. Temperature stress may be divided into two groups as low temperature and high temperature stress. Low temperature stress also occours as a chilling injury and freezing. In the studies with different field crops it was found that the low temperature hardness was significantly associated with morphological traits, chemical composition (N, P, K, Sugar and Starch Contents), osmotic potential and growth regulators. Today several research scientists accept that hardness was a genetically controlled biochemical compiler in crop plants.

Tarla bitkileri, Kimyasal kompozisyon, Soğuğa dayanıklılık, Field crops, Chemical composition, Cold resistance

Çakmakçı, S. ve Açıkgöz, E. (1992). "Tarla bitkilerinde soğuğa dayanıklılık mekanizması ve dayanıklılık ıslahı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(1), 193-204.