Kur’ân tilâvetine tepki olarak küfrün aksiyona dönüşümü ve sonuçları

Güloğlu, Nazife Vildan

Hz. Muhammed, kendine tevdi edilen vazifeyi başta Kur’ân’ı tilâvet ederek yapmış ve bunun neticesinde pek çok tepkiyle karşılaşmıştır. Bir kısım âyetler, Kur’ân’ın tilâveti sırasında ortaya konulan olumsuz tepkileri anlatmaktadır. Bu âyetler, inkâr ehlinin özelliklerini deşifre ettiği gibi onların Kur’ân mucizesi karşısında ne denli aciz kaldıklarını da ortaya koymaktadır. Âyetlerde ele alınan tepkiler; bazen söz, bazen fiil, bazen de her ikisinin de kullanıldığı bir aksiyon şeklinde cereyan etmiştir. Bu tepkilerin bazılarıyla önceki peygamberler de karşılaşmışlardır. Şu farkla ki Hz. Muhammed’e yöneltilen tepkilerin hedefinde, Kur’ân-ı Kerîm bulunmaktadır. İlgili âyetlerden anlaşıldığına göre inkârcı kimseler, söz ve davranışlarıyla kendilerine okunan Kur’ân âyetlerini örtme çabasına girmektedirler. Bu makalede, Kur’ân tilâveti karşısında olumsuz tepkilerden bahseden âyetler tefsir edilecektir. Bu sayede Kur’ân’a karşı meydana konulmuş münkir pozisyonlarla sonuçları tespit edilecek ve onlardan uzak kalmanın önemi vurgulanacaktır.
Prophet Muhammad performed the duty entrusted him first by chanting the Quran and, as a result of this, met lots of reactions. Some verses of Koran narrates negative reactions which were revealed during the chanting of Quran. These verses desipher the features of people of denial and also reveals how helpless they were against the miracle of Quran. The reactions dealt with in verses occurred as actions in which sometimes words, sometimes acts and sometimes both were used. Previous prophets also came across some of these reactions; however, with the difference that at the target of the reactions directed to Prophet Muhammad existed the Holy Quran. As it is understood from related verses, people of denial try to cover the verses of Quran chanted to them with their words and behaviors. In this article, verses mentioning the negative reactions against the chanting of Quran will be interpreted. Thus, denier positions against Quran and their results will be determined and the significance of keeping away from them will be emphasized.

Bu çalışma, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Mehmet Sait Şimşek 'in danışmanlığında Nazife Vildan Güloğlu tarafından yazılan "Kur'ân-ı Kerîm'de tilâvet" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tilâvet, Kur’ân, Aksiyon, Küfrün, Hz. Muhammed, Muhammad, Quran

Güloğlu, N. V. (2017). ''Kur’ân tilâvetine tepki olarak küfrün aksiyona dönüşümü ve sonuçları''. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 26(2), 203-236.