Arteria brachialis varyasyonları

1981

Bursa Üniversitesi

Bir olgu nedeniyle a. brachialis varyasyonları gözden geçirilmiştir. Normalde a. brachialis dirsek ekleminde a. radialis ve a. Ulnaris’e ayrılır. Olgumuzda ise a. radialis kalın bir arter olarak a. brachialis başlangıcında çıkmakta ve a. brachialis ön kolda a. ulnaris olarak devam etmektedir.
In this article, a case with the brachial artery variation has been presented and other variations of the brachial artery were reviewed. Normally, the brachial artery divides into radial and ulnar arteries in the cubital fossa. In our case, the radial artery has arised from the axillar artery at beginning of the brachial artery. The brachial artery also was continuing as the ulnar artery in forearm.

Arteria brachialis, Brachial artery, Axillaris, Teres major

Çimen, A. ve Mağden, A. O. (1981). "Arteria brachialis varyasyonları". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 8(3), 305-307.