Hatim indirmeye hükümleri I

1992

Kur’ân-ı Kerim’i başından sonuna kadar okuyup bitirmek demek olan hatim indirme, âyet ve hadislerle teşvik edilmiş bir ibadettir. Kur’ân’a, onun öğretimine, okunup ezberlenmesine ve başkasından dinlenil­ mesine büyük önem veren Peygamberimiz, Kur’ân’ı tertib üzere ve sü­rekli okumayı temin eden hatim indirmeyi de Allah’ın çok sevdiği işler­den birisi olarak değerlendirmiştir. Her ibadetin belli prensipleri ve âdabı olduğu gibi, Kur’ân okuma­ nın, dolayısiyle hatim indirmenin de bazı hususlara dikkat gerektiren âdâb ve prensipleri vardır. İşte bu makalede: hatim indirmenin önemi, ne kadar sürede tamamlanacağı, tekbir bahsi, hatim duası, hatim okuma­nın âdabı, mukabele, hatimle teravih, ücretle hatim indirme ve hatim merasimleri, gibi, konuyla ilgili ayrıntılar ele alınmaktadır.
The article argues "hatim” (completion of the reading of the whole Koran’s) and its principles.

Kur’ân-ı Kerim, Hatim, Allah’ın Kitabı, İlke, Koran, Principles

Çetin, A. (1992). "Hatim indirmeye hükümleri I". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 4(4), 29-37.