Niğde ilinin tarımsal mekanizasyon düzeyinin incelenmesi

2021-08-20

Saygılı, Yaşar Serhat
Çakmak, Bülent

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, Niğde ilinin 2004 – 2019 yılları arasındaki tarımsal mekanizasyon düzeyinin değişimi incelenmiştir. Çalışmada Niğde ilinin tarımsal alanları ile traktör ve tarım makineleri istatistiksel verileri kullanılmıştır. Tarımsal mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi için traktör sayısı, güç dağılımı ve tarımsal üretim alanlarının değişimi dikkate alınmıştır. Tarımsal mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi ve değerlendirilmesinde; bir traktöre düşen tarım alanı (ha traktör-1 ), 1000 hektar tarım alanına düşen traktör sayısı (adet 1000 ha-1 ), birim alana düşen traktör gücü (kW ha-1 ) ve ortalama traktör gücü (kW) verileri kullanılmıştır. Niğde ili tarımsal mekanizasyon düzeyi ve tarım makineleri sayıları açısından gelişmiştir. Bu gelişmeye göre 2019 yılı tarımsal mekanizasyon düzeyine ait veriler; bir traktöre düşen tarım alanı 15,42 ha traktör-1 , 1000 hektar tarım alanına düşen traktör sayısı 64,84 adet, birim alana düşen traktör gücü 1,77 kW ha-1 ve ortalama traktör gücü 36,61 kW olarak hesaplanmıştır. 2019 yılı Türkiye tarımsal mekanizasyon verilerinin ortalaması ise sırasıyla 17,05 ha traktör-1 , 58,66 traktör 1000 ha-1 , 2,09 kW ha-1 ve 36,25 kW’tır. Niğde ilinin tarımsal mekanizasyon düzeyi verileri Türkiye ortalama verileri ile karşılaştırıldığında bir traktöre düşen tarım alanı ve birim alana düşen traktör gücü verilerinde Türkiye ortalamasının altında, birim alana düşen traktör sayısı ve ortalama traktör gücü verilerinde ise Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu belirlenmiştir.
In this study, the change in the agricultural mechanization level of Niğde province between 2004 and 2019 was examined. In the study, statistical data of agricultural lands, tractors and agricultural machines of the province of Niğde were used. To determine the agricultural mechanization level, the number of tractors, power distribution and change of agricultural production areas were considered. In determining and evaluating the level of agricultural mechanization; agricultural area per tractor (ha tractor-1 ), number of tractors per 1000 hectares of agricultural land (unit 1000 ha-1 ), tractor power per unit area (kW ha-1 ) and average tractor power (kW) were used. The province of Niğde has developed in terms of the level of agricultural mechanization and the number of agricultural machinery. According to this development, the data on the agricultural mechanization level in 2019; The agricultural area per tractor is 15.42 ha tractor-1 , the number of tractors per 1000 hectares is 64.84 unit, the tractor power per unit area is 1.77 kW ha-1 and the average tractor power is 36.61 kW. The 2019 data is the average of Turkey's agricultural mechanization, respectively 17,05 ha tractor-1 , 58.66 tractor unit per 1000 ha, 2.09 kW ha-1 and 36.25 kW. The mechanization level of Niğde province compared to the mechanization level of Turkey, the agricultural area per tractor and the tractor power per unit area data are lower, the tractor per unit area and the average tractor power data are higher than Turkey’s level.

Niğde, Traktör, Tarım makineleri, Tarımsal mekanizasyon durumu, Tractor, Agricultural machinery, Agricultural machinery status

Saygılı, Y. S. ve Çakmak, B. (2021). ''Niğde ilinin tarımsal mekanizasyon düzeyinin incelenmesi''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(2), 389-413.