Tarımın ekonomideki yeri ve Türkiye'de tarımsal kredi politikası

1982

Gelişme süreci içinde tarımın ekonomideki nispi öneminin giderek azaldığı, buna karşılık sanayi ve hizmetler kesimlerinin öneminin arttığı tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde saptanmış bir olgudur. Bu olgunun bir sosyo·ekonomik yasa olduğunu ileri sürmek abartma olmayacaktır. Söz konusu olgunun ortaya çıkmasında birçok ekonomik, sosyal ve kurumsal faktörlerin rolü vardır. Ekonomi gelişirken, bu faktörler tarım kesiminin büyüme hızının sanayi ve hizmetler kesimleri büyüme hızından daha düşük kalmasına yol açmaktadır. En başta, milli gelirin bileşimi değişmekte, daha yüksek büyüme hızı gösteren ekonomik faaliyet kollarının milli gelirdeki payı artarken düşük oranda gelişenlerinki azalmaktadır. Nisbi önemi giderek azalan kesimlerin üretim faktörleri talebi de daralmaktadır.Tarım kesiminin ekonomideki nispi öneminin azalması, tarımın evrensel özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıntıya girmeden bunları tarımsal ürünlerin talep ve arz şartları çerçevesinde inceleyebiliriz.

Bu çalışma kolokyum tebliği olarak hazırlanmış ve 28 Nisan 1982 tarihinde doçentlik jürisine sunulmuştur.

Tarımın ekonomideki yeri, Türkiye'de tarımsal kredi politikası, Tarımsal ürünler, Tarım kesimine devlet müdahalesi, Tarımsal politika

Şahin, H. (1982). ''Tarımın ekonomideki yeri ve Türkiye'de tarımsal kredi politikası''. Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-28.