Başlangıcından XVI. yüzyıla kadar Fransız yazınında Türkiye imgesi

1990

Özçelebi, Ali

Her ülkenin yanımda, komşu ya da uzak, dost ya da düşman başka bir ülkeden, bir ulustan yana edinilmiş bir yansıma, bir düşünce, bir imge vardır. "Her ulus, diyor M.F. Guyard, öteki uluslara, az yada çok dayanıklı, gerçekliği çoğu zaman yerini söylenceye bırakan karakter özellikleri yükler. Bir halk ozanının uyak bulma güçlüğü ile seçtiği bir sözcük, bir ünün kökeni olur. Fransız yazınında Doğu ve bu Doğu içinde Türkiye ve Türkler Ortaçağdan itibaren görünmeye başlarlar; günümüze dek diyemesek de yüzyılımızın ortalarına değin nitelik ve nicelik değiştirerek sürüp gelirler. Biz, ilki bu olan bir dizi makalede bu imgeyi incelemeye ve günümüzdeki izlerini irdelemeye çalışacağız.
Dans la littérature de tout pays, existent une ia’ee, une image issues des connaissances, vraies ou fausses, à propos d'un autre pays proche ou lointain, allié ou ennemi. "Chaque peuple, dit M.F. Guyard, prête aux autres les caractères plus ou moins durables dont la vérité le cede souvent à la légende. ( ... )" L 'Orient et la Turquie dans cet Orient paraissent dans la littérature française dès le Moyen ge; et continuent à exister, sinon jusqu'à nos jours, du moins jusqu'au milieu de notre siècle, en se transformant perpétuellement en quantité et en qualite. Donc, nous nous proposons dans une série de six articles, d'analyser l'image de la Turquie qui naît et s'enracine au Moyen Age, qui s'enrichit et se modifie à travers les siècles suivant les courants Jitsu frères, politiques, etc.

Türkiye imgesi, Yansıma, İmge inceleme, Reflection, Turkey image, Image review

Özçelebi, A. (1990). ''Başlangıcından XVI. yüzyıla kadar Fransız yazınında Türkiye imgesi ''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 7-15.