2021-01-15

Ayaz, Elçin

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmanın amacı, (COVİD-19) pandemi döneminde 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılı bahar döneminde başlatılan uzaktan eğitim sürecinde, ilkokul Fen Bilimleri dersinin yürütülme sürecinin öğretmenler ve ebeveynler tarafından değerlendirilmesini sağlamaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme uygun olarak kartopu örneklemi ile belirlenen katılımcılar, İstanbul, Kocaeli, Zonguldak, Ankara, Yozgat, Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl illerindeki toplam 35 sınıf öğretmeni ve 172 ebeveynden oluşmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış açık uçlu anket formu ile toplanmış ve nitel araştırma analiz yöntemlerinden içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, çalışmaya dâhil edilen tüm katılımcıların EBA’yı takip ettiği, bununla birlikte bazı öğretmenlerin farklı çevrimçi platformlardan da (Zoom, WhatsApp, Youtube, vb.) yararlanarak öğrencileriyle paylaşım yaptığı görülmüştür. Ayrıca pandemi dönemindeki uzaktan eğitim kapsamında; Fen Bilimleri ders içeriklerinden, öğretim sürecinden ve ev ortamında yapılabilecek fen etkinliklerinden bahsedilerek bu süreçte Fen Bilimleri dersinin etkililiğini artırmaya yönelik önerilere yer verilmiştir.
This phenomenological study aims to investigate teachers and parents’opinions regarding theprimary school Science course during2019-2020 the distance education process, which started in the spring semester due tothe (COVID-19). The participants were determined using thesnowball sampling method. Consequently,35 classroom teachers and 172 parents from theIstanbul, Kocaeli, Zonguldak, Ankara, Yozgat, Sivas, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl provincesparticipated. Data werecollected using a semi-structured open-ended questionnaire developed by the researcher,and analyzed by content analysis. Findings showed thatall participantsincluded in the study followed the Minsitry of Education’s Educational Information Networkduring this period. Some teachers shared with their students by using different online platforms (e.g., Zoom, WhatsApp, Youtube). The Science course contents, the teaching process and the science activities that couldbe done through distance educationwere mentioned, and suggestions were made to increase the Science course's effectiveness in this process.

Uzaktan eğitim, Fen bilimleri dersi, Sınıf öğretmeni, Ebeveyn, Distance education, Science course, Classroom teacher, Parent

Ayaz, E. (2021). "İlkokul fen bilimleri dersinin pandemi dönemi uzaktan eğitimine ilişkin öğretmen ve ebeveyn görüşlerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(1), 298-342.