Siyah alaca ve esmer ineklerde subklinik mastitis için risk faktörleri

2007-10-24

Çoban, Ömer
Tüzmen, Naci

Bu çalışmada subklinik mastitis üzerine etkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. California mastitis test (CMT) skorlarına ait veriler Ocak 2003 ile Haziran 2004 tarihleri arasında toplanmıştır. İki değişik işletmede toplam 186 baş Esmer ve Siyah Alaca inekten 5208 gözlem yapılmıştır. California mastitis testi laktasyondaki tüm ineklerin her meme lobuna uygulanmıştır. Irk ve genetik olmayan faktörlerin (Laktasyon sırası, laktasyon dönemi, buzağılama mevsimi ve işletme) subklinik mastitis oluşumu ile ilişkilerinin belirlenmesinde çoklu lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. CMT skorlarına ait veriler laktasyonun başı (doğumdan sonra 7-90 gün), ortası (91-180. gün) ve sonu (181-305 gün) şeklinde sınıflandırılarak analiz edilmiştir. İneklerde, laktasyon sırası ve döneminin ilerlemesiyle subklinik mastitise yakalanma riski de artmıştır. Subklinik mastitis, Esmer ırk ineklerde, Siyah Alacalara göre önemli derecede düşük oranda tespit edilmiştir.
It was aimed to determine factors, effecting subclinical mastitis, in this study. Date belonging California Mastitis Test (CMT) scores were collected from January 2003 to June 2004. A total of 5208 observations were made on 186 Brown Swiss and Holstein Friesian cows in two different farms. California Mastitis Test was performed on each udder quarter of the cows in lactation. The relations of breed and non-genetic factors (parity, stage of lactation, calving season, farm) with subclinical mastitis were determined by using logistic regression analysis. Data of CMT scores were analyzed by classifiying as beginning (from 7 to 90), middle (from 91 to 180) and final period of lactation (from 181 to 305 days post partum). Risks of subclinical mastitis in cows increased significantly with increasing days post partum and advancing lactation. Subclinical mastitis were observed as lower in Brown Swiss cows than those of Holstein Friesians’.

Subklinik mastitis, Subclinical mastitis, Irk, Laktasyon, CMT, Breed, Lactation

Çoban, Ö. ve Tüzemen, N. (2007). "Siyah alaca ve esmer ineklerde subklinik mastitis için risk faktörleri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 26(1-2), 27-31.