2019-10-23

Bayrak, Osman Fatih
Bikçe, Murat

Bursa Uludağ Üniversitesi

Betonarme yapı sistemlerinde dolgu duvarlar yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Dolgu duvarların yapıya sadece olumlu etkisinin olacağı ve bu etkiyi rezerv tutma düşüncesiyle, genellikle konvansiyonel analiz programlarında dolgu duvarlar salt düşey yük olarak çerçeveye etki ettirilmektedir. Oysaki yaşanan depremler sonrası yapılan araştırmalar, dolgu duvarların betonarme çerçeveye olumlu/olumsuz etkilerinin olduğunu göstermektedir. Dolgu duvar etkisinin modele yansıtılmaması, tasarımcıların yaptığı analizlerde çeşitli yapısal düzensizlikleri de görememesine neden olabilmektedir. Bu çalışmada, mevcut bir yapı seçilmiş ve öncelikle dolgu duvarlar salt düşey yük (DY) olarak ideCAD yapı analiz programında modellenmiş daha sonra dolgu duvarlar DY ve hem düşey yük hem de eşdeğer basınç çubuğu (DY+EBÇ) olarak Sap2000 yapı analiz programında oluşturulmuştur. Sap2000’deki DY+EBÇ modeli DY modeli ile mukayese edildiğinde; yapı performansının arttığı, burulma ve yumuşak kat gibi düzensizlik değerlerinin değiştiği görülmüştür.
Infill walls are widely used in reinforced concrete building systems. With the idea that the infill walls will have only positive effect on the structure and reserve this effect, the infill walls are generally affected in the frame as a vertical load in conventional analysis programs. However, after the earthquakes researches show that the infill walls have positive / negative effects on the reinforced concrete frame. Failure to reflect the infill wall effect on the model may cause the designers not to see various structural irregularities in their analysis. In this study, an existing structure was chosen and firstly infill walls were modeled in ideCAD structure analysis program as vertical load (DY) and then infill walls were formed as DY and vertical load and equivalent compression strut (DY + ETC) as Sap2000 structure analysis program. DY + EBÇ model in Sap2000 compared to DY model; It was observed that the structure performance increased and torsional and soft floor values changed.

Dolgu duvar, Burulma, Yumuşak kat, Performans, Infill wall, Torsion, Soft floor, Weak floor, Performance

Bayrak, O. F. ve Bikçe, M. (2019). "Dolgu duvarın yapısal düzensizliklere ve performansa etkisinin mevcut bir yapı üzerinde incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(3), 241-254.