Hızlı fisyon olayı ve füzyona etkileri

1991

Bu çalışmada, füzyonu daha iyi açıklayan makroskopik dinamik bir model üzerinde duruldu. Derin inelastik tepkimeler ve bileşik çekirdek oluşumu arasmda yeni bir olay ortaya çıkar: Hızlı fisyon. Hem hızlı fisyonun gözlenebildiği koşullar hem de onun özellikleri tartışıldı. Aynı problem başka bir yaklaşımla, extrapush modeli ile kıyaslandı. Sonuçta birçok deneysel uyarılma fonksiyonlarını oldukça iyi tekrarlayan fiizyonun basit bir dinamik modeli gözden geçirildi.
In this work, a macroscopic dynamical model allowing to wıder­ stand on fusion is described. A new phenomenon intermediate between deep inelastic reactions and compound nucleus formation appear: Fast fission . The conditions under which fast fission can be observed, its properties are discussed. We make a comparison with another approach of the same problem: The extrapush model. Finally we review a simple dynamical model of fusion which reproduces pretty well a large number of experimental fusion excitation functions.

Extrapush modeli, Derin inelastik tepkimeler, Hızlı fisyon, Fast fission

Yılmaz, M. (1991). "Hızlı fisyon olayı ve füzyona etkileri". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(2), 51-55.