Köpek ve kedilerde diabetes mellitus: Böbrek fonksiyon bozuklukları ve idrar taşı oluşumu ile ilişkisi

2002-04-01

Çelik, Sefa
Bal, Ramazan

Şeker hastalığı kan şekerinin yükselmesi ile karakterize karbonhidrat metabolizması bozukluğudur. Hastalığın komplikasyonları körlükle sonuçlanan retinopati, böbrek yetmezliği, neuropati ve arteriosklerozdur. Hastalığın ilerlemesi, gangren, koroner arter hastalığı ve felç gibi ciddi ve tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Uzun süren Diabetes mellitus’un en önemli komplikasyonlarından biri böbrek bozukluğudur ve bu daha çok Tip 2 diyabetin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkmaktadır. Diyabetin böbreklerde meydana getirdiği bozukluk “diyabetik nefropati” olarak ifade edilir ve böbreğin yapısal ve fonksiyonel bozukluğu ile karekterizedir. Bu makalede; sığır, at, koyun ve domuzlarda nadiren görülen ancak kedi ve köpeklerde özellikle dişi ve yaşlı köpeklerde insidensi yüksek olan şeker hastalığının böbrek fonksiyon bozuklukları, böbrek yetmezliği ve idrar taşı oluşumu üzerine etkileri mevcut literatür ışığı altında derlenmiştir.
Diabetes Mellitus is a malfunction of the carbohydrate metabolism and characterized by the elevation of blood glucose level. The disease may end up with retinopathy resulting in blindness, renal failure, neuropathy and arteriosclerosis. In the long term, the disease may lead to serious complications, including gangrene, coroner heart diseases and paralysis. One of the most striking complications of the chronic Diabetes mellitus is renal dysfunction, which is the typical disorder for type II Diabetes mellitus. The dysfunction in kidney occurred as a result of diabetes mellitus is called “diabetic nephropathy”, which is characterized by the structural and functional disorders of kidneys. In this review article, the contributions of diabetes mellitus, which is seen in cows, horses, sheep and pigs with low incidence, but in cats and dogs (especially female and old ones) with high incidence, in the development of renal dysfunctions and failure and formation of urine stones have been discussed with the lights of current literature.

Diabetes mellitus, Kedi, Köpek, Böbrek, İdrar taşı, Cat, Dog, Kidney, Urine stones

Çelik, S. ve Bal, R. (2002). "Köpek ve kedilerde diabetes mellitus: böbrek fonksiyon bozuklukları ve idrar taşı oluşumu ile ilişkisi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 21(1-2-3), 43-48.