1986

Kan pıhtısının parçalanma ve eritilme mekanizmasına fibrinolizis denir. Bu çalışmamızda vazopressinin sentetik bir türevi olan D.D.A.V.P. 'nin fibrinolitik sistem üzerine etkisi ve etki mekanizmasında reseptörlerin rolü araştırıldı. Bütün deneyler köpekler üzerinde yapıldı. Alfa ve beta reseptörleri ayrı ayrı blokerlerle bloke edilerek, D.D.A.V.P. enjeksiyonu ile aktivite dereceleri E.E.Z. (Öglobulin erime zamanı) ve Fibrin Plak yöntemiyle ölçüldü. Sonuç olarak D.D.A.V.P. 'nin fibrinolitik sistemi anlamlı bir şekilde aktivite ettiği ve reseptörlerin bloke edilmesinden sonra aktivasyonun anlamlı şekilde azaldığı gözlendi.
The mechanism of the split and lysis of the clotted blood is called fibrinolysis. In our study, the effect of D.D.A .V.P. (synthetic derivative of vasopressin) on fibrinolytic system and the roll of receptors on the mechanism of effect were investigated. All the work was carried out on dogs. After blocking alpha and beta receptors by different blockers the activity grades were measured and by applying E.L.T. (Euglobulin lysis time) and fibrin plate method, by means of D.D.A .V.P. injection. As a conclusion, it was observed that D.D.A.V.P. had activated the fibrinolytic system and after blocking the activation of the receptors had been decreased.

D.D.A.V.P., 1-Desamino-8-D, Arginine vasopressin, Fibrinolitik aktiviteye, Reseptörler, Reseptörler rolünün araştırılması, Kan pıhtısı, Alfa, Beta

Özlük, K. (1986). ''D.D.A.V.P. (1-Desamino-8-D, arginine vasopressin)'nin fibrinolitik aktiviteye etkisi ve etki mekanizmasında reseptörlerin rolünün araştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 1-7.