Halk sanatı el örme desenlerinin modern örme makinalarında uygulanması

1984

Die Handstrickerei, wie man sagen kann, began mit dem Bekleidungsgefıihl von Menschen seit früherer Zeiten. Eine Handstrickerei ist nicht anders als von einem einfachen strickerei bis zur Herstellung von Maschenwaren, mit der Hilfe von einfachen Geraten. Die Eigenart ist hier, dem man mit einem guten Geführt und Geschmak mit anzierenden Farben ein Gebilde produziert wird. Die Handstrickerei und ihre Mustern haben für die Entwicklung zu den heutigen und modernen Maschienen viel beigetragen. Mit der Hand lange Zeit dauernde Erzeugung von Muster wird mit der Mas­ chienen so kurzer zeit gefertigt, mit modernen Strick-und Wirkmaschienen kann man mit einfaden und Kettfaedenprinzip arbeiten und sie sind die Flach-und Rundstrickform gebaut worden. lhre Nadeln können so wohl einzelne als auch zusammen sich bewegen lassen und je nach dem, wird sie automatischweise mechanisch und elektronisch gesteuert. Die Fertigstellung der Mustern werden hier mit Jacguard-und Farbeiurichtung, Umhaenge-und Versatzeinricht~ngen, Ajour, Plattier, lntersia-und Einstreichtechniken durchgefıihrt.
El örmeciliğinin insanların giyinme ihtiyacını hissettiği zamanla başladığı söylenebilir. El örmeci­liği : Basit örücü araçlarla ve en basit örme şekliyle bir ilmekli doku elde etme işlemidir. En belirgin özellik­leri ise; ince bir düşünceyle ve zevkle, uygun çeşitli renklerle üretilebilmesidir. El örme örgü ve desenleri bugünkü modern örme makinalarının gelişmesinde çok etkili olmuşlardır. El ile uzun zaman alan örme desenleri, makinalar ile çok daha kısa zamanda ve kolay elde edilebilmektedir­ ler. Modern örme makinalarında tek iplikli ve çözgülü iplikli örme prensipleriyle çalışılmakta olup; makina yapıları düz ve yuvarlak haldedir. Örücü iğne hareketleri tek tek veya topluca olabildiği gibi; makinaların kumandası da otomatik olarak mekanik ve elektronik yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Desenierin elde edilmesinde jakar ve renk donatımları, aktarma ve kaydırma donatımları ile ajur, vanize ve intersia ve yığma­ lı örme tekniklerinden yararlanılmaktadır . Makina desenlerinde düzgün bir ilmek yapısı ile güzel bir görünüş elde edilmesi, kalitesinin iyiliği ve uygulanma kolaylığı lehinde önemli faktörlerdir. El örme dokularında ise doğal güzellik, zevke uygunluk ve verilen el emeği göze daha çok çarpmaktadır.

Die Handstrickerei, El örme desenleri, Modern örme makinaları

Tasmacı, M. (1984). "Halk sanatı el örme desenlerinin modern örme makinalarında uygulanması ". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 1(1), 147-152.