2009

Bu araştırmada, Erzurum ve Bursa müftülüklerine 2005-2008 yıllarında sorulan sorular arasından ‘kadınların boşanma talebi’ konulu sorular ele alınmıştır. Aileyle ilgili 268 adet sorudan 24’ü boşanmak isteyen kadınlar, bir tanesi de boşanmak isteyen bir kadının babası tarafından sorulmuştur. Sorulardan hareketle kadınların boşanmayı istemelerindeki nedenler tespit edilmiştir. Buna göre, kadınların boşanma isteğindeki en önemli faktör, kocasının kendisini aldatmasıdır. Erkeğin karakterinin evliliğe zarar vermesi, şiddet, cinsel problem ve hastalıklar, ailedeki diğer fertlerden kaynaklanan problemler, eşler arası sevginin olmaması gibi konular diğer nedenler arasındadır.
In this research, among the questions asked to Erzurum and Bursa mufti offices in years 2005-2008, the ones about the subject of ‘divorce demand of women’ were discussed. Out of 268 questions about family life, 24 questions are asked by women demanding divorce, and one question is asked by a woman’s father concerning his daughter’s divorce demand. The reasons of divorce demands were determined in the light of these questions. Accordingly, the most important factor in women’s divorce demand is husband’s marital infidelity. Damage of personality of men on marriage, violence, sexual problems and illnesses, problems based on other members of family, the lack of love between couples and so forth are among the other reasons.

Aile irşat ve rehberlik büroları, Aldatma, Boşanma, Şiddet, Family leading and guidance branches, Deception, Divorce, Violence

Oruç, E. S. ve Kurt, A. (2009). "Erzurum ve Bursa müftülüklerine 2005-2008 yıllarında gelen sorular ışığında kadınların boşanma talebinin nedenleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 299-325.