İnsan ve evcil hayvanlarda konjenital malformasyonların nedenleri

Anormal gelişmeleri inceleyen ve doğuştan malformasyonların nedenlerini araştıran embriyoloji dalına "Teratoloji" denir. Yüzyıllardan beri beslenmeden kötü ruhlara kadar birçok faktörün embriyogenezisi etkilediği kabul edildi. Bununla beraber sadece son 30 yılda doğum defektleri üzerinde duruldu. Konjenital defekti er doğumda var olan anomalilerdir. Hatalı embriyogenesis sonucu oluşurlar ve doğumla anatomik veya mikroskopik düzeyde ortaya çıkarlar. Doğuştan malformasyonların nedenleri: 1- Genetik faktörler, 2- Çevre faktörleri, 3- Genetik ve çevre şartlarının birlikte etkilediği çok faktörlü kalıtım.

İnsan, Evcil hayvan, Konyenital, Malformasyon, Teratoloji, Anatomik

Özfiliz, N. (1993). ''İnsan ve evcil hayvanlarda konjenital malformasyonların nedenleri''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 12(2), 77-82.