1987

Karadağ, Hüseyin

In this study the cranial mesenteric artery and its branches were comparatively investigated in six male and female of 12 Akkaraman sheep and ordinary goals, obtained from the vicinity of Elazığ. it was observed that tlıe cranial mesenteric artery formed a common trunk with celiac artery in 3 (25 %) sheep and 1 (8.3 %) goal and also gaue off branches to the distal loop of the colon in sheep. The cranial adrenal branclıes arosc from the cranial mesenteric artery in 3 (25 %) sheep and all goals.
Bu araştırmada Elazığ yöresinden temin edilen 6'sı erkek, 6'sı dişi ergin 12 Akkaraman koyunu ve kıl keçisinde a. mesenterica cranialis ue kolları karşılaştırmalı olarak incelendi. Araştırmada a. mesenterica cranialis in 3 (% 25) koyun ve 1 (% 8.3) keçide a. celiaca ile ortak kök oluşturduğu ve koyunda ansa distalis coli'ye de kollar verdiği tespit edildi. Rami suprarenalis craniales 3 (% 25) koyunda ue bütün keçilerde a. mcserıterica crarıialis'terı llölwn almıştır. Aa. ilei koyunda gyri centrify gales'in son kıvrımını da vaskülarize etmektedir. A.a. colica dextra ile rami colici 3 (% 25) koyun ve 4 (% 33.3) keçide ortak kök oluşturarak a. ileocolica 'dan ayrılmıştır.

A .meseterica cran, Akkaraman sheep, Akkaraman koyun, Olağan Hedef

Karadağ, H. (1987). ''Akkaraman koyunu ve kıl keçisinde A. mesenterıca cranıalıs ve kolları üzerinde karşılaştırmalı anatomik araştırmalar''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 5-6(1-2-3), 243-250.