2014-02-19

Yılmazer, Barış
Coşan, Fulya
Çefle, Ayşe

Psoriatik artritte (PsA) klinik bulgular ile HLA-B27 arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar başta ülkemiz olmak üzere literatürde oldukça sınırlıdır. Bu çalışmada PsA’lı hastalarda HLA-B27 sıklığının tespit edilmesi ve hastaların demografik, klinik ve radyolojik bulguları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. PsA tanısı konulan 51 olgu çalışmaya alındı. Hastaların poliklinik takip dosyaları taranarak demografik özellikleri, klinik ve radyolojik bulguları, tedavi şekilleri ve HLA-B27 gen analizi sonuçları kaydedildi. Hastaların HLA-B27 analizleri Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nda real-time PCR yöntemiyle yapıldı. PsA’lı 51 hastanın 8’inde (%15,69) HLA-B27’nin pozitif olduğu saptandı. HLA-B27 pozitiflik oranı aksiyel tutulum ve periferik tutulum olan grupta sırası ile %37,5, %11,6 idi (p=0,099). Diğer klinik bulgularla HLA-B27 varlığı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Çalışmamızda HLA-B27 pozitiflik oranı son yayınlardaki değerlere benzer şekilde bulundu. Sonuçlarımız HLA-B27 pozitifliği olan PsA’lılarda artmış aksiyel tutulum riskini desteklemektedir.
The studies which are investigating the relationship between HLA-B27 and the clinical findings in psoriatic arthritis (PsA) are too limited in the literature and also in our country. In this study, we aimed to find out the frequency of HLA-B27 and compare the demographic, clinical and radiological findings in patients with PsA. Fifty one patients who have been diagnosed with PsA enrolled in the study. The demographic characteristics, the clinical and radiological findings, the treatment modalities, and the HLA-B27 gene analysis results of the patients were recorded by scanning the follow-up charts of all patients. HLA-B27 analysis of patients were performed by using real-time PCR in Kocaeli University, in Faculty of Medicine, in Department of Medical Genetics. HLA-B27 was positive in 8 of 51 patients (15.69%). In patients with axial involvement and peripheral involvement, the rate of HLA-B27 pozitivity was 37.5%, 11.6%, respectively (p=0.099). There was no relationship between the presence of HLA-B27 and with other clinical findings. In our study, HLA-B27 positivity rate was similar to the values found in recent publications. The results of HLA-B27 supports the increased risk of axial involvement in PsA patients.

Psoriatik artrit, Psoriatic Arthritis, HLA-B27, Aksiyel tutulum, Axial involvement.

Fırat, S. vd. (2014). "Psoriatik artritli hastalarda hla-b27 sıklığı ve demografik, klinik, radyolojik bulgularla ilişkisi" Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 40(1),7-10.