2023-12-18

Yörüger, Eda

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırma, ilk kez 2017 yılında yayınlanan, 2018 yılında güncellenen Yabancı Dil Ağırlıklı 5. sınıf İngilizce programını Stake’in Yanıtlayıcı Değerlendirme Modeline göre değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Bursa’daki bir okulda programın uygulama sürecinin bütünsel ele alındığı bütünsel tek durum çalışması deseniyle, araştırmada kullanılan değerlendirme modelinin aşamaları ve ilkeleri doğrultusunda yürütülmüştür. Program paydaşı altı İngilizce öğretmeni, dört okul yöneticisi, 18 öğrenci ve 16 velinin katılımcı olarak yer aldığı bu çalışmada veriler, bireysel ve odak grup görüşmeleri, ders ve okul gözlemleri ve doküman incelemesi aracılığıyla elde edilmiştir. Görüşmelerde, dört adet yarı-yapılandırılmış görüşme formu, gözlemlerde üç adet yarı-yapılandırılmış gözlem formu kullanılmış, doküman olarak ders materyalleri, ödevler/ödev çıktıları ve resmi yazılar incelenmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, program paydaşları program uygulamasını genel olarak yararlı bulmakta, uygulama süreci programın genel amaçlarıyla büyük oranda uyumluluk göstermektedir. Sonuçları genel olarak uyumluluk gösteren görüşme ve gözlemler, öğretim etkinliklerinin, öğretmen davranışlarının ve hedef dilde düzenlenen sınıf dışı sosyal faaliyetlerin programın iletişimsel öğretim yaklaşımıyla büyük oranda örtüştüğünü, konuşma ve dinleme becerileri etkinliklerine daha çok ağırlık verildiğini, ders materyali olarak dijital kaynakların ve çalışma kağıtlarının sıkça tercih edildiğini göstermektedir. Ancak, ölçme-değerlendirme faaliyetlerinin iletişim temelli öğretim süreci etkinlikleriyle genel olarak uyumsuz olduğu tespit edilmiştir. Okul yönetiminin fiziki şartları iyileştirme çalışmaları, öğretmenlerin benimsediği öğrenci merkezli öğretim yaklaşımları ve zümre işbirliğiyle geliştirdikleri stratejiler, veli katılımı ve öğrencilerin duyuşsal tepkileri programın uygulanma sürecini olumlu etkilemiştir. Ancak, kalabalık sınıflar, ders saati planlamasının programla uyumsuzluğu, programa uygun hazırlanmış basılı ders materyalleri eksikliği gibi uygulama koşullarına ilişkin problemler saptanmıştır. Sonuç olarak, program paydaşlarının programın uygulanma sürecine ilişkin olumlu görüşlerinin, programın sürdürülebilirliğine dair dikkate değer bir etken olduğu, süreç içerisinde ortaya çıkan bazı problem ve ihtiyaçların giderilmesinde uygulama koşullarının düzenlenmesi, fiziki şartların iyileştirilmesi, öğretmenlere hizmet içi eğitim ve ders materyalleri desteği sağlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
This study evaluates the 5th grade English language curriculum, initially published in 2017 and updated in 2018, using Stake's Responsive Evaluation Model. Conducted as a holistic single case study in a school in Bursa, the research adopts a holistic approach to the program's implementation, following the stages and principles of the evaluation model. Involving six English teachers, four school administrators, 18 students, and 16 parents as participants, the data were collected through individual and focus group interviews, classroom and school observations, and document analysis. Four semi-structured interview forms and three semi-structured observation forms were utilized during interviews and observations, respectively. Documents, including teaching materials, assignments, outputs, and official writings, were examined. The obtained data were analyzed and interpreted using content analysis. According to the research findings, stakeholders generally find the program useful, and the implementation process is largely in line with the program's overall objectives. Overall, the findings, indicating coherence in interviews and observations, reveal that teaching activities, teacher attitudes, and extracurricular interactive social activities in the target language align significantly with the program's communicative teaching approach. However, it is highlighted that assessment instruments are largely incongruent with communication-based instructional activities. Improvements in physical conditions, teaching approaches, and strategies developed through collaboration positively influenced the program's implementation. However, challenges such as crowded classrooms, discrepancies in teaching hours, and the lack of appropriately prepared printed teaching materials according to the program's recommendations have been identified as issues in the implementation conditions. In conclusion, the positive views of program stakeholders regarding the implementation process are considered a noteworthy factor contributing to the program's sustainability. However, addressing challenges in the implementation conditions, improving physical conditions, providing in-service training for teachers, and offering support for teaching materials are necessary for addressing emerging problems and needs throughout the process.

İngilizce öğretim programı, Program değerlendirme, Stake’in yanıtlayıcı değerlendirme modeli, Yabancı dil ağırlıklı eğitim, Curriculum evaluation, English language curriculum, Intensive English program, Stake’s responsive evaluation

Yörüger, E. (2023). Yabancı dil ağırlıklı 5. sınıf İngilizce programının Stake’in yanıtlayıcı değerlendirme modeline göre değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.