1990

Bu araştırmada, farklı imalathanelerde üretilen ve Bursa piyasasında satışa sunulan sucukların olgunlaşmalarının 5 nci günü sonunda bazı fiziksel ve kimyasal özellikler yönünden laboratuvar analizlerine tabi tutuldu. Laboratuvar kontrolları için 10 ayrı firmaya ait 120 adet numune incelendi. Yapılan analizlerde duyusal kontrol (tat ve koku, renk, tekstür, kesit yüzü, makroskobik küflenme, yapışkanlaşma, hava boşluğu), pH değeri, nem (kütlece) oranı ile yag (kütlece) oranı tespit edildi. Sucukların tüketim öncesi, Gıda Maddeleri Tüzüğüne ve sucukla ilgili Türk Standardına uygunluk durumları ile belirtilen sürenin sucukların olgunlaşması için yeterli olup olmadığı belirlendi.
In this study laboratory analysis of sausages which were produced in different factories and sold in Bursa were made for determining chemical and physical properties on the fifth day of their maturation. For laboratory controls 120 examples from 10 different firms were examined. In these analyses sensitive controls (flavourscent, colour, texture, cut surface, macroskobic mould, sticky ness, air vacuum), pH values, proportion of moisture and oil (being mass) were determined. Before consuming of sausages, it was detemined that if they were suitable to the Turkish standarts foodstuff law or not, and if the detemined period was enough for maturation or not.

Sucuk, Kimyasal inceleme, Fiziki muayene, Sausage, Chemical examination, Physical examination

Sönmez, S. (1990). “Bursa piyasasında satışa sunulan sucukların tüketim öncesi fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde araştırmalar”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 8-9(1-2-3), 53-59.