2008-06-01

Savran, Hülya

Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde “+DIr” bildirme ekinin tarihî ve modern Türk lehçelerindeki teşekkülü ve gelişimi verilmiş; ikinci bölümde de “+DIr” bildirme ekli belirsizlik ifadesi taşıyan kelimelerin, modern Türk lehçelerinden olan ‘Batı’, ‘Kuzey’ ve ‘Doğu Bölgesi’ Türkçelerini temsil eden Türkmen, Kırım Tatar, Tatar, Kırgız ve Özbek Türkçesi yazı dillerindeki durumu incelenmiştir. Dil bilgisi kitaplarında ‘belirsizlik zamirleri’ adı altında incelenen bu kelimeler burada, cümle dizilişinde aldıkları göreve göre ele alınmışlardır.
There are two sections in this paper. Formation and devoloping particle “+DIr” in history of the Turkish dialects are examined in first section. In second section, states of indefinite words with the particle “+DIr” are examined in Turkoman Turkish, Crimea Tatar Turkish, Tatar Turkish, Kirghiz Turkish and Uzbek Turkish literaries languages which are the ‘West’, ‘North’ and ‘East’ sector of modern Turkish languages. These words are called ‘indefinite pronoun’ in grammar books and such words handled with their fonctions in syntax of the sentence in this study.

Türk lehçeleri, Belirsizlik ifadeli kelimeler, “+Dır” bildirme eki, Cümle, Turkish dialects, Indefinite words, The particle “+Dır”, Sentence

Savran, H. (2008). “Türk dilinde “+Dır” bildirme eki ve “+Dır” bildirme ekiyle yapılan belirsizlik kelimeleri”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(14), 163-188.