2021-03-27

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmada öğretmen adaylarının kariyer geleceği algısı ile duygusal zekâ özellikleri ve psikolojik sağlamlık düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu Türkiye’deki bir üniversitenin eğitim fakültesinde 2015-2016 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 644 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Türk kültürüne uyarlaması Doğan (2015) tarafından yapılmış olan Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ), Türk kültürüne uyarlaması Deniz, Işık ve Özer (2013) tarafından yapılmış olan Duygusal Zekâ Özelliği Ölçeği Kısa-Formu (DZÖÖ-KF) ve Türk kültürüne uyarlaması Kalafat (2012) tarafından yapılmış olan Kariyer Geleceği Algısı (KARGEL) kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik olmayan ilişkisel yöntemler kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının KARGEL toplam puanları ve alt boyutlarından elde edilen puanların bazı demografik özelliklere göre farklılaştığı; kariyer geleceği algısı (KARGEL), kariyer iyimserliği (Kİ), kariyer uyumluluğu (KU) ve piyasaya ilişkin algılanan bilgi (AB) ile duygusal zekâ özelliği arasında pozitif yönde anlamlı; psikolojik sağlamlık düzeyi arasında ise görece daha zayıf anlamlı ve pozitif yönde ilişki saptanmıştır.
This study examined the relationships between pre-service teachers’ career future perceptions, emotional intelligence traits, and psychological resilience levels. The study sample in Turkey’s university education faculty in the 2015-2016 academic year studying constitutes 644 teachers. Data collection tools were personal information form, ‘Career Future Inventory’ developed by Rottinghaus et al. (2005). It adapted to Turkish culture by Kalafat (2012), ‘Trait Emotional Intelligence Questionnaire–Short Form’ developed by Petrides and Furnham (2003) and adapted to Turkish culture by Deniz et al. (2013) and ‘The Brief Resilience Scale’ developed by Smith et al. (2008) and adapted to Turkish culture by Doğan (2015). We made data analysis by non-parametric relational methods. We observed that the pre-service teachers’ total scores and scores obtained from the sub-dimensions of KARGEL differ according to some demographic characteristics. We also found a positive and significant relationship between career future perception (KARGEL), career optimism (CI), career adaptability (KU), perceived market knowledge (AB), and emotional intelligence trait. However, a significant positive relationship was found between teacher candidates’ career future perceptions (career optimism, career compatibility, and market knowledge) and psychological resilience. This relationship is positive and relatively weak.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Filiz Gültekin'in danışmanlığında Mustafa Özkan tarafından yazılan "Öğretmen adaylarının psikolojik sağlamlık, duygusal zekâ özellikleri ve kariyer geleceği algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.
20. Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’nde sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Kariyer, Kariyer geleceği algısı, Duygusal zekâ özellikleri, Psikolojik sağlamlık, Öğretmen adayları, Career, Career future perceptions, Emotional intelligence traits, Resilience

Özkan, M. (2021). "Öğretmen adaylarının kariyer geleceği algıları, duygusal zekâları ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(1), 44-83.