1988

Ulutin, Orhan N.

Bu çalışmada modifie Wessler staz tromboz modeli kullanılarak tavşanlarda trombus oluşturuldu Hayvanlara trombojenik ajan olarak tavşan beyin tromboplastini enjekte edildi. Profilaktik olarak hayvanlara farklı dozlarda çeşitli heparin fraksiyonları deri altı enjekte edildi ve bu maddelerin koruyucu etkileri birbirleriyle karşılaştırıldı . Sonuçta CY 216 kodlu düşük moleküler ağırlıklı heparin fraksiyonunun tam anlamıyla pıhtı oluşumunu önlediği gözlendi. Ayrıca pıhtılaşma zamanı normal sınırlar içerisindeydi.
In this study, thrombus was formed in rabbits by using the modified Wessler statis thrombosis model. Rabbit brain thromboplastin was injected as the thrombogenic agent. Several heparin fractions was injected S. C. prophylactically in different doses and their protective actions compared . As a conclusion, the CY 216 coded low molecular weight heparin fraction was found to prevent clot formation completely; Furthermore the clotting time was in normal limits.

Venöz tromboz, Tavşan, Heparin, Heparin fraksiyonlar, Antitrombotik etkiler, Antithrombotic effects, Venous thrombosis, Heparin fractions

Özlük, K. vd. (1988). ''Venöz tromboz oluşturulan tavşanlarda heparin ve heparin fraksiyonlarının antitrombotik etkilerinin karşılaştırılması''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 15(2), 227-234.