Ayyıldız, Hasan
Cengiz, Ekrem

Üretim/pazarlama bölümleri arasındaki uyum, üretim ve pazarlama fonksiyonlarının birlikte çalışma kabiliyetini ifade etmektedir. Bu araştırmada üretim ve pazarlama stratejisi ile ilgili literatür ve daha önceki deneysel çalışmalara dayanarak, üretim/ pazarlama bölümleri arasındaki uyumun; dolaylı değişkenler olan üretim/pazarlama stratejileri önemi ve üretim/pazarlama bölüm çalışanlarının morali değişkenlerini de dikkate alarak firmanın rekabetçi yapısı ve kâr potansiyeli üzerindeki etkisini gösteren bir model geliştirilmiştir. Modeli test etmek için 15 adet hipotez oluşturulmuş ve bununla ilgili bir anket formu hazırlanmıştır. Araştırma anketi, üretim ve pazarlama bölümlerine sahip olup internette ismi geçen ve gayeli örnekleme metoduyla seçilen 116 firmaya uygulanmıştır. Modelin testinde AMOS 4 ve SPSS 13 kullanarak yapısal eşitlik modeli uygulanmıştır. Test sonucunda ileri sürülen model yüksek bir uyum göstermiş ve 13 hipotez kabul edilmiştir. Sonuç olarak, üretim/pazarlama bölümleri arasındaki uyumun firmaların rekabetçi yapısı ve kâr potansiyeli üzerinde önemli bir etkisinin olduğu bulunmuştur.
Manufacturing/marketing interface harmony, as expressed by the functions’ ability to work together. Drawing on the literature and prior empirical work in manufacturing/marketing strategies, we propose a path model for assessing the mediating impact of the manufacturing/marketing interface harmony on manufacturing/marketing morale, manufacturing/marketing department strategies, firm’s competition construct and firm’s potential profit. Test the model, 15 hypothesis constitude and a questionnary was conducted from 116 firms which are choosen in internet. Structural equation model was applied using AMOS 4 and SPSS 13. After the test, suggested model accomodate perfectly and 13 hypothesis was accepted. As a result it was found that manufacturing/marketing interface harmony is a very important variable which improve firms’ competetive construct and potential profit.

Üretim/pazarlama uyumu, Üretim stratejisi, Pazarlama stratejisi, Üretim bölümü morali, Pazarlama bölümü morali, Manufacturing/marketing interface harmony, Manufacturing strategy, Marketing strategy, Manufacturing department morale, Marketing department morale

Ayyıldız, H. ve Cengiz, E. (2004). "Üretim/pazarlama bölümleri arasındaki uyumun firmaların rekabetçi yapısı ve kâr potansiyeli üzerindeki etkisi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(2), 21-39.