Ksantogranülomatöz piyelonefritis: 11 olguluk inceleme

2014-02-06

Ksantogranülomatöz piyelonefritis, nedeni bilinmeyen nadir görülen bir hastalıktır. Yaygın olmayan bu renal parankimin kronik destrüktif lezyonu, uzun süreli üriner sistem obstrüksiyonu ve enfeksiyonu ile ilişkilidir. Bu retrospektif çalışmada, hastanemizde 2007-2012 yılları arasında Ksantogranülomatöz piyelonefritis tanısı almış 11 vaka tekrar gözden geçirildi. 11 ksantogranülomatöz piyelonefritis hastasının 7’si (% 63. 6) kadın, 4’ü (% 36. 4) erkekti. Ortalama yaş 59’dur. Ağrı ve ateş en sık ortaya çıkan semptomdu. Hastaların tamamında hastalık tek taraflı olup hepsine total nefrektomi uygulanmıştı. Operasyon öncesi ksantogranülomatöz piyelonefritis tanısı koymak oldukça güçtür ve nefrektomi özellikle diffüz vakalarda tedavi seçeneğidir.
Xanthogranulomatous pyelonephritis is an uncommon disorder of unknown etiology. That is an uncommon chronic destructive granulomatous process of renal parenchyma in association with long-term urinary tract obstruction and infection. This retrospective study was undertaken to review the xanthogranulomatous pyelonephritis cases presented at our hospital from 2007-2012. Xanthogranulomatous pyelonephritis was diagnosed in 11 cases. Of the 11 patients with XGP, 7 were women (63. 6 %) and 4 (36. 4%) were men. Their mean age was 59 years. Flank pain was the most common presenting symptom followed by fever. All patients had unilateral disease and underwent total nephrectomy of the affected nonfunctional kidney. Preoperative diagnosis of xanthogranulomatous pyelonephritis may pose difficulty and nephrectomy remains the treatment of choice especially in diffuse cases of xanthogranulomatous pyelonephritis.

Ksantogranulomatöz, Xanthogranulomatous, Piyelonefrit, Böbrek, Pyelonephritis, Kidney

Uğraş, N. vd. (2014). "Ksantogranülomatöz piyelonefritis: 11 olguluk inceleme" Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 40(1),11-13.